Чеченецът Мамихан Умаров, поискал политическо убежище в Австрия, бе убит

...
Чеченецът Мамихан Умаров, поискал политическо убежище в Австрия, бе убит
Коментари Харесай

Килър последва чеченски блогър чак до Виена

Чеченецът Мамихан Умаров, изискал политическо леговище в Австрия, бе погубен в събота близо до Виена, написа съветският вестник " Комерсант ".

Известен с много комплицираните си връзки с чеченския водач Рамзан Кадиров, Умаров се хвалел, че получава и извършва поръчки за терористични атентати и убийства в ред страни, в това число Украйна. Освен това твърдял, че съветските секрети служби са директно свързани с покушения против политемигранти и някогашни чеченски сепаратисти в Европа.

През нощта против неделя австрийската полиция заяви за престрелка в град Герасдорф (на 13 км от Виена), при която бил погубен 43-годишен жител на Русия. Инцидентът станал в събота, в 19.30 ч., а два часа по-късно в Линц бил арестуван хипотетичният палач, също съветски жител. По данни на австрийските медии убитият и килърът са от Чечения. Информацията обаче не бе доказана от полицията до края на деня. По-късно органите на реда оповестиха, че е арестуван още един човек, в началото като свидетел; на разпита обаче той дал спорни показания.

В следствието се включи и австрийското контраразузнаване. Името на починалия не се разгласява публично, само че чеченците от локалната диаспора са уверени, че става дума за Мамихан Умаров, прочут като Анзор от Виена. От 2005 година мъжът живеел в Австрия с документи на името на Мартин Бек.

Ако личността на убития бъде доказана, това ще е следващата гибел от серия покушения и убийства на чеченци в Европа. През август да вземем за пример бе погубен грузинският жител и някогашен полеви пълководец Зелимхан Хангошвили. Според немското разследване причинителят - жител на Русия, получил задачата " от държавни ведомства на съветското държавно управление ". Москва отхвърля, само че Германия разгласи за персони нон грата двама чиновници от посолството на Русия в Берлин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР