Че властта се опита да си намери свирка, която да

...
Че властта се опита да си намери свирка, която да
Коментари Харесай

Мъка: Животът срещу суджука

Че властта се опита да си откри свирка, която да надува до разкъсване тази и идната година, към този момент е реалност. Управляващите се надяват даже да надсвирят опозицията, която непрекъснато пищи за свадите към и в държавното управление.

Тромпета на Българска социалистическа партия последно надува Елена Йончева, която изнесе скандални записи - по какъв начин някогашен заместител. министър на културата и настоящ титуляр на министерството учи наш - в цялостния смисъл на тази дума, предприемач, по какъв начин да се оправи с батаците си, с цел да не заплаща неустойки. На този абсурден декор даже Сотир Цацаров се самосезира неотложно и подреди инспекция.

Темата за еврото - раздувана от властта като някакво небивало достижение в бъдещо време, напълно не наподобява сполучлив избор. Но какво да се прави - когато няма риба, и ракът е риба, както твърди българският народ мъченик. Затова лансираната тематика за еврото търси да потвърди по какъв начин властта прави нещо потребно за жанр и татковина, макар че ни тика зорлем в тим "А " на Евросъюза за където не сме. И въпреки че тематиката бие на фалцет, тя въпреки всичко дава някакъв късмет и властта да взе участие в дневния ред на страната, надвиквайки се с опозицията, която върти на латерната тематика безспир - повсеместната корупция на ръководещите в центъра и по места.

Затова отделите "Агитация и агитация " на ГЕРБ се скъсват да тикат във фокуса на публичното внимание тематиката за еврото, която би трябвало да подмени чувствата за тотално и поголовно крадене и подкупничество на властимащите, като се експлоатират избрани финансови паники на народа, които би трябвало да получат в медиите своя оптимистичен, напряко синьо-розов отговор. Лошото е, че пропагандаторите от първа линия - Цветан Цветанов, Тома Биков, Спас Гърневски и Десислава Атанасова, не са в крайник с материята за еврото и за рисковете и изгодите от неговото въвеждане. Затова на напред във времето послушните медии, прехранващи се с бюджетни дотации, извикват водещи банкери. Лошото е, че финансистите дават технократичен, а не идеологемен отговор. А това бърка картите на ръководещите и не стопира водата в мелниците на опозицията.

В деня, в който Елена Йончева щеше да разгласи своите разкрития за министър, пред камерите на Българска национална телевизия отиващият в пенсия, началник на "УниКредит Булбанк " Левон Хампарцумян призна, че не трябва да се основават свръхочаквания от приемането на еврото в България, тъй като позитивният резултат от приемането на европейската валута ще бъде усетен най-много от малцинството - стопански дейни хора. Сиреч от богатите, които владеят активите на тази страна и се разпореждат с тях в лична полза. Обикновеният човек от улицата няма да се облажи - или в случай че това по знамение се случи, ще има дълго да чака.

Остава ни единствено насладата, че озовавайки се в чакалнята на еврозоната, "влизаме в клуба на по-богатите и уредени страни ", посочи банкерът и добави, че упованието за "покачване на цените още при влизането в чакалнята за еврозоната е нечиста сделка ". Но те по този начин подскочиха още преди Коледа, че макар десетките промоции се оказаха по-високи от преди тях. Колкото до лихвените нива у нас, съгласно Хампарцумян те "зависят от устойчивостта на стопанската система и "културата " на националните страни, поради което и лихвите в Европейски Съюз са разнообразни ".

Още по-прагматичен същият ден бе шефът на ОББ Петър Андронов. "Ако има покачване на лихвите по заемите, то ще стартира най-рано през лятото на 2019 година ", и добави, че "потребителите би трябвало да бъдат доста деликатни при взимането на заеми сега, тъй като лихвите евентуално няма да останат все по този начин ниски, каквито са сега ".

На този прагматичен и професионален декор евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел заяви, че ни чакат единствено светли съдбини. "Вървим по проект! " отсече тя. И по този начин би трябвало да бъде. Жената съблюдава партийната инструкция - всичко в розово и в синьо. Лошото е, че действителностите в нашата страна стават все по-минорни и в здрачевината се виждат единствено сиви и черни тонове - корупция, скъпотия и произвол. Едно платно, на чиито декор властта се напъва де-факто да вкара в страната еднопартиен режим и да запуши устата на всяка рецензия.

Ясно е и друго: напътствията на културния министър Борил Банов по какъв начин една "наша компания " да не заплаща неустойки за несвършена работа, потвърждават за прощален път по какъв начин работи властта към този момент 10 години. Ние - вашите, болшинството, сме фенове в миманса, а те, малцинството, нашите, определените - са актьорите на сцената, заети с едно-единствено нещо - деленото на плячката. Или на публичния запас.

В Брюксел надали ще мълчат още дълго за това разделяне на функциите в българското общество.

Та остава да забележим докога Европейски Съюз ще търпи нашите управници, които на всички места и когато и да е мъкнат само крадените суджуци от плячката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР