Чайките из цяла Австралия пренасят бактерии, които са резистентни на

...
Чайките из цяла Австралия пренасят бактерии, които са резистентни на
Коментари Харесай

Учени: Чайки разнасят из цяла Австралия устойчиви на антибиотици бактерии

Чайките из цяла Австралия придвижват бактерии, които са резистентни на антибиотици. Това оповестиха учени от страната, представени от Би Би Си. Изследователите са разкрили, че 20% от сребристите чайки в народен мащаб в Австралия носят бактерии като е.коли. Заразите, пренасяни от птиците, могат да причиняват инфекции на уринарния тракт и кръвта, както и сепсис. 

Изследването повдига паника, че устойчивите на антибиотици бактерии от чайките, сходни на тези, които обгърнаха лечебните заведения, може да заразят хора и други животни. Според учените от университета " Мърдок " в Пърт, това би трябвало да е " вик за събуждане ". 

Смята се, че птиците са се заразили с бацилите от ровене в отпадък и контакт с отпадъчни води. 

" Мисля, че това би трябвало да бъде вик за събуждане за всички държавни управления и разнообразни организации, като водоснабдяването и общинските препоръки, които ръководят отпадъците, да работят взаимно, с цел да се оправят с този проблем ", разяснява доктор Сам Ейбрахам, учител по ветеринарни и медицински болести.

Хората могат да се заразят с бактериите, в случай че допрян фекалиите на чайка, само че рискът се счита за невисок, в случай че по-късно те си измият ръцете.

Проучването сподели, че някои бактерии, открити в изпражненията на чайките, са устойчиви на нормални антибиотични медикаменти като цефалоспорин и флуорохинолон. Една проба е посочила устойчивост към карбапенем, който е последното лекарствено средство, употребявано за тежки и високорискови инфекции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР