Чаят, приготвен по стари рецепти помага за поддържане на защитните

...
Чаят, приготвен по стари рецепти помага за поддържане на защитните
Коментари Харесай

Как да предпазим детето от настинка

Чаят, подготвен по остарели предписания оказва помощ за поддържане на защитните сили на тялото. Той е вкусна и ефикасна профилактика на настинката! 
Нашите предшественици са били по-внимателни към природата и са знаели по какъв начин да употребяват нейните блага в интерес на здравето. През студения сезон във всяка къща на печката е врял чайник с чай. Топлата напитка с билки и други лечебни растения предпазвала от заболявания, а при простуда, пособия за по-бързо излекуване. 
Някои от предписания на нашите баба са потвърдили своята успеваемост и се ползват и през днешния ден.
 Да си ги напомним.

Ошаф
До 17 век, преди да се появи чаят по нашите земи, хората са приготвяли отвари от билки, плодове и листа, които са събирали през лятото, изсушавали са ги и са ги съхранявали до идващия сезон. Сушените плодове и билки резервират аромата, усета и доста потребни субстанции, даже капризния витамин С, който бързо се разлага при нагряване.
Те са богати на витамини А и В, калий, желязо, фосфор, магнезий. И най-важното е, че децата пият тази напитка на драго сърце, като в това време „ бетонират “ имунитета си.
Отварата може да се дава даже на бебета и дребни деца, след въвеждане на допълващи плодови храни. Все отново преди този момент е добре да се консултирате с педиатър.

Начин на подготвяне: 200 г сушени плодове на усет (обикновено за детска рецепта се вземат ябълки, диви круши, череши, сини сливи), се измиват, поставят се в тенджера, заливат се с 2 литра студена вода и се поставят на котлона. След като заврат, се прибавят наситнени резени прясна ябълка или круша, 1 супена лъжица мед.
Вари се още 3 минути, след което се смъква от котлона и оставя да се задуши за няколко часа.

Отвара от шипки
Популярно средство срещу простуда от остарели времена има неповторим състав. На първо място, отварата съдържа витамин С, който в шипките е повече, в сравнение с в лимона или касиса.
Напитката също по този начин съдържа доста калий, магнезий, желязо, танини и аскорбинова киселина.
Витаминният коктейл защищава детския организъм от вируси и усъвършенства апетита. Отварата от шипки не би трябвало да се дава на деца под една година

Начин на подготвяне: Една шепа сушени шипки се заливат с 1/2 литър вряща вода, кипват се за 10 минути и се оставят да се запарят за един час. След това се прецежда и се дава топла на детето.

Най-популярните пресни сокове, подобаващи за деца:

- От ябълка и круша. Считат се за хипоалергични и се предлага за деца под тригодишна възраст.

- Сок от праскови - богат на витамин А, калий и пектинови фибри. Препоръчва се в интервала на натоварен напредък и след инфекциозни болести.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР