Чаят не е напитка, подходяща само за зимния сезон. А

...
Чаят не е напитка, подходяща само за зимния сезон. А
Коментари Харесай

Чайове, подходящи за пролетта

Чаят не е напитка, подобаваща единствено за зимния сезон. А и, с цел да бъдем почтени, пролетта не е най-топлият сезон и една чаша чай прелестно добавя свежите пролетни дни и основава уют.

Все по-голяма известност у нас набират две доста близки по тип растения - куркумата и джинджифилът. И двете оказват помощ за облекчение на признаците на морската болест и прилошаването и имат антиоксидантни свойства. Може да се употребяват в композиция за подготвяне на чай, като усетът се обогатява от добавката на лимон и мед към него.

Друг не доста прочут, само че внимателен чай е този от сушени розови пъпки. Ароматът е мекушав и уханието на рози се резервира в чая.

Ако сме се запасили през есента с плодчета от глог, в този момент е моментът да приготвим от тях освежаваща напитка. Чаят от глог може да се комбинира и с шипки, както и да се сервира охладен.

Съществува чай, който е добър асистент в битката с алергиите, съпътстващи пролетния сезон и разцъфналите цветя. Това е чаят от южноафриканското растение ройбос. Това растение е богато на флавоноиди, антиоксиданти и подтиква имунната система. Името му значи " червен шубрак " и има лек сладостен мирис с привкус на земя. Може да се комбинира с ванилия, плодове и хибискус.

Екзотичният китайски чай Пу-ер към този момент се открива и у нас. Той е прочут с това, че сходно на някои алкохолни питиета, с времето отлежава и придобива все по-вълнуващ мирис. Ако листата са отлежали няколко години, те придават на чая цветни нотки и сладко-горчив мирис. Зрелият Пу-ер е отлежал 10-20 години и усетът на чая от него става по-плътен, комплициран и със земни нотки. Говори се и за несравнимия мирис на Пу-ер, отлежавал в продължение на 50 или 100 години, само че към този момент той ще остане загадка за множеството от нас. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР