Чатботовете станаха много популярни и милиони хора по целия свят

...
Чатботовете станаха много популярни и милиони хора по целия свят
Коментари Харесай

Споделят ли хората твърде много с чатботовете

Чатботовете станаха доста известни и милиони хора по целия свят ги употребяват от ден на ден. Част от рисковете на технологията са добре известни - най-много, че ботовете постоянно позволяват фактологични неточности. Има и още един проблем, който към момента е подценяват, оповестява в. The Guardian.

Това е шерването на голям брой персонални данни и обстановки с ботовете. Потребителите не осъзнават, че всеки техен диалог с чатбот се употребява за в допълнение образование на логаритъма. Киберпрестъпници също могат да ги употребяват за възстановяване на уменията си.

" Човешкият жанр на чатботовете може да обезоръжава потребителите ", споделя шефът на правната адвокатска фирма Lewis Silkin.

Подобно на търсачките, чатботовете събират доста информация, в това число местонахождение, IP адрес, текст, като според от бота, може да се събират данни и от обществени мрежи, споделя доктор. Лучиан Типи от Университета на Бърмингам. С времето обработката на данни ще става все по-добра, като ще може да включва всякаква информация от интернет.

От компанията за киберсигурност ESET също предизвестяват, че чатботовете могат да употребяват доста данни и да ги събират освен за лични разбори, само че и за асортимент на реклами. Засега това не е всеобща процедура, само че с времето е допустимо да се промени.

В момента чатботовете са доста нова технология, която към момента има неясноти и занапред ще се развива, споделя Уил Ричмъунт-Когън, експерти по изкуствен интелект от правната адвокатска фирма Freeths. Според него би трябвало да се положат доста " грижи " преди да се споделят данни, изключително когато са значими за даден бизнес.

Експертите предизвестяват, че даже и да се употребява VPN връзка за чатбота, самото естество на диалога и споделените елементи може да са задоволителни за идентифициране или следене на човек. Microsoft дава отговор, че Bing Chat съблюдава разпоредбите и отбраните на самата търсачка Bing и се поставят спомагателни старания за отбрана на данните, в това число криптиране и краткотрайно опазване на някои данни. OpenAI разяснява, че ChatGPT има отбрани да отхвърля несъответствуващи претенции, в това число за сензитивна информация.

В описанието на ChatGPT, компанията е написала, че и самите консуматори би трябвало да внимават, защото тя не може да изтрива техни питания и въпроси от историята. Затова ги приканва да не споделят сензитивна информация в диалозите си с чатбота. Някои огромни компании, вклчително Amazon и JP Morgan са забранили или лимитирали потреблението на технологията от чиновниците им най-малко към този момент.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР