Чатът не е откритие на новото време. Ученическите бележчици са

...
Чатът не е откритие на новото време. Ученическите бележчици са
Коментари Харесай

Любовни писма“ с Яна Маринова - първият спектакъл за възрастни на новата Лятна сцена Зад Театъра“

 Чатът не е изобретение на новото време. Ученическите бележчици са били спътници на всяко тийн потомство. От такива къси несмели любовни писма стартира историята за двама, в която блестят с играта си едни от най-често снимащите в българското кино артисти – безспорната звезда Яна Маринова и Свежен Младенов.

Режисурата е на Георги Михалков, сценографията на Петър Митев, създател на музиката е Иван Драголов, хореограф Кремена Колева, фотограф Веселин Василев, асистент режисьор Валентина Андонова. Албърт Р. Гърни (1930 - 2017) е американски драматург и романист, чийто пиеси сполучливо се слагат на Бродуей. Най-известните му заглавия са " Тhe Dining Room “ (1982), " Sweet Sue “ (1986), " The Cocktail Hour “ (1988) и " Любовни писма “ ( " Love Letters " ) (1988), удостоена с влиятелната премия " Пулицър “ за драматургия.

Писмата на Томас и Алекса развиват лентата на времето в един чат, който потапя публиката в гъстото вино на една обич, която все не може да се случи, само че изрично отхвърля да почине.

В очакване на първите спектакли навън на новата Лятна сцена " Зад Театъра “ Яна Маринова споделя: " Това, което доста ми харесва в " Любовни писма “ е, че персонажите са доста забавни за мен – Томас от дребен е готвен за политик и за огромната политическа сцена, а това допуска доста ограничавания за едно момче в безусловно всичко – даже за приятелите, с които си играе, даже за момичето, което ще харесва. Когато става въпрос за създаване на едно момче като политик, то би трябвало да бъде с безупречно минало, както се изисква освен в американската политика, само че и в множеството обществени страни. Но това постоянно е за пред хората  и този балон на съвършеното семейство, на съвършения живот, на благоприличието и на верните избори, който прави един мъж, когато се занимава с политика, водят до това той да намрази самия себе си.

Томас и моята героиня Алекса се срещат още от дребни. Техните писма датират още от времето, когато са 7-годишни, те стартират да си пишат, привлечени един от различен – той от това, че тя е много дива, непокорна, прави, каквото си изиска, получава, каквото си намисли. Харесва доста и стила й на писане, и като един усърден възпитаник, който е академик постоянно да се показва уместно, той доста се забавлява с нейното ловко боравене с думите. Тя безусловно го срутва със земята с всяко нейно писмо, само че той е удивен от метода, по който тя поставя нотката на насмешка към цялата съвършена система, основана при неговото образование от родителите му в името на това да бъде един ден популярен сенатор и може би президент. Това е игра на думи сред двама души, единият от които е образован по природа, от благороден жанр – това е моята героиня, а другият – образован по грамотност и по насила. Създава се безпределно забавен чат сред тях. Този чат не е като елементарните типични изречения от турските сапунки, които днешното потомство си разменя, и мен несъмнено ме притегля умеенето за боравене с думите. Безкрайно забавни са ми тези любовни писма в пиесата на Алън Гърни - те наподобяват на половина на някакви чатове от моето детство и на любовните ми трепети като дете. Аз самата имам необикновен жанр на писане, а насреща като ми напишат някаква нелепост или тъпота, то всичко завършва. Като подправен звук на пианото е. И съм признателна, че рано или късно съумях да намеря към себе си хората, които могат да беседват и да се интересуват от същинските тематики в живота, в това число хората в моето семейство - брачна половинка ми, сина ми, приятелите ми. И в това време няма никакъв проблем да седна с някой дядо в парка и да поиграя с него на табла или сантасе и да си приказваме и на акцент дори, което ми се случва постоянно. Понякога сядам в Морската градина с някой чужд и си играем табла или карти.

Накрая желая да ви кажа, пишете любовни писма, четете любовни писма! Гледайте и препрочитайте любовни писма – своите, непознатите, нашите от представлението! Създавайте си страсти и ги изживявайте с цялата си пристрастеност, с цел да можете един ден да ги запишете в спомените си, в преносимия компютър, или на хартия, с цел да ги видят и внуците ви. “ 

Своето обръщение за влюбените в театъра варненци насочва и артистът Свежен Младенов: " Продължавайте да сте влюбени в театъра, да подкрепяте театъра и да търсите живото гледане, живото изкуство. Нищо не може да се съпостави с това живо допиране до сцената и до персонажите. На нас доста ни липсва тъкмо това другарство. Почти няма по-ценно нещо в нашата специалност от това да срещнеш очи в очи с хората, които те гледат и чакат да се пренесат в един различен свят. “ 

" Любовни писма “ се играят на 10, 11 и 12 юни на Лятна сцена " Зад Театъра “.

Началото на представленията е в 21:00. 

Билети на Касата на ТМПЦ – Варна, на Касата и уеб страницата на Фестивалния и конгресен център. 

Повече информация в уеб страниците и Facebook страниците на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ и Държавна опера – Варна:

www.facebook.com/DramaTheatreVarna

www.facebook.com/OperaVarna

http://dramavarna.com

www.operavarna.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР