Частният съдебен изпълнител Асен Т. е бил предаден на съд

...
Частният съдебен изпълнител Асен Т. е бил предаден на съд
Коментари Харесай

Това ли е най-наглият частен съдебен изпълнител?

Частният правосъден реализатор Асен Т. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен по три обвинявания – за длъжностно заграбване на 321 109 лв., което е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай, и за две закононарушения за отбягване установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 66 630 лв., осъществени като продължавани закононарушения. Делото е било на специфичен контрол в Апелативната прокуратура във Варна заради своя темперамент и тежестта на закононарушенията.
48-годишният Асен Т. встъпил в служба частен правосъден реализатор на 3 април 2006 година Още при започване на активността си съзнателно създавал безпорядък и хаос във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си активност по присвояването на непознати пари, които му били поверени да ги пази и ръководи. Действията му не останали незабелязани от Камарата на частните правосъдни реализатори. С решение на дисциплинарната комисия на камарата той в началото бил осъден с неодобрение, последвали две санкции в размер на по 1000 лв.. Когато и това не постигнало дисциплиниращ резултат върху активността на Асен Т., през август 2013 година той бил санкциониран с 10 000 лв., а единствено четири месеца по-късно с решение на дисциплинарната комисия му било наложено наказване „ Предупреждение за краткотрайно отнемане от дееспособност “.
В момента той е отхвърлен за период от една година да упражнява активността на частен правосъден реализатор. Подсъдимият разкрил специфична сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за угаждане на вземанията на кредиторите си. С тези средства по закон той не е можел да употребява за нищо друго с изключение на за заплащанията на вземания на кредиторите.
След отстраняването на Асен Т. от служба, избрана от ръководителя на Шуменския областен съд комисия предала архива на частния правосъден реализатор на различен ЧСИ в Шумен. Тогава в служебната каса на отстранения била открита наличност едвам от 485,77 лв.. Започнали да постъпват сигнали за изчезнали парични средства. Приелият нов частен правосъден реализатор открил голям брой нарушавания с присвоени суми по разнообразни изпълнителни каузи.

Извършената инспекция открила, че по 18 изпълнителни каузи подсъдимият частен правосъден реализатор Асен Т. е съумял да изтегли от специфичните сметки на каса или да преведе в свои персонални сметки сумата от 321 109 лв.. Приложената по делото информация от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, като има дни, в които Асен Т. е теглил от специфичната сметка по 9 пъти в еднакъв ден с съображение „ икономически разноски “ или без да се прецизира защо ще похарчи средствата за угаждане вземанията на кредиторите.

Престъпната му активност не се лимитирала единствено с длъжностните присвоявания в изключително огромни размери, което съставлява и изключително тежък случай. Въпреки осъществените обилни парични приходи от активността си като частен правосъден реализатор, той не заявил част от тях и по този начин укрил данъчни отговорности, които също са в изключително огромни размери в интервала от финансовата 2010 година до 2014 година

Асен Т. е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно е написал като съображение за връщането им, че средствата са били непозволено усвоени от него.
От това наказателно произвеждане Окръжната прокуратура в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни каузи на произвеждане при подсъдимия частен арбитър реализатор, които ще бъдат проверявани.
По делото, което съдържа 91 тома, ще бъдат разпитани 61 лица като очевидци и 5 движимости лица. Предстои насрочване на процеса против Асен Т. в Шуменския областен съд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР