Частните стопани ще получат компенсация за ликвидираните заради АЧС свине,

...
Частните стопани ще получат компенсация за ликвидираните заради АЧС свине,
Коментари Харесай

Компенсация заради АЧС ще получат само стопаните на регистрирани прасета

Частните стопани ще получат отплата за ликвидираните поради АЧС прасета, само че единствено за записаните животни, обясниха от Министерството на земеделието. Обезщетението ще бъде по пазарни цени, а тези, които не са заявили животните, както изисква законът, могат да разчитат единствено на 300 лева на двор за стерилизация.

Собствениците на регистрирани животни ще получат сериозна икономическа поддръжка, само че тези, които не са декларирали отглежданите свине, ще понесат загуби.
Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите: И в този момент настоящата нормативна уредба и наредбата, която регламентира реда и метода за погашение на компенсации на стопани, които са наранени от заразни болести ясно споделя, че се обезщетяват по пазарни цени.
Като собствен пропуск от министерството регистрираха несполучливия надзор върху популацията на диви свине. Сега стартира залагането на 400 клопката из горите, които да оказват помощ в намаляването на броя им.

Освен това, не са отстранени проблемите, които основават дребните стопанства с нерегистрирани животни. В България работят 1100 ветеринарни лекари и има достъп до профилирана помощ във всяка точка на страната, прецизираха още от министерството.

Специалистите показаха, че сега африканската чума по свинете върлува на три континента, а битката с нея е нескончаем развой. Испания, да вземем за пример се е справила с чумата за 30 години.
 България ще получи от Европейски Съюз близо 3 млн. евро за битка с африканската чума България ще получи от Европейски Съюз близо 3 млн. евро за битка с африканската чума
България ще получи финансова помощ в размер на 2 милиона и 900 хиляди евро за битка с африканската чума по свинете. Това стана ясно след среща на земе...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР