Частните съдебни изпълнители повишават в пъти събираемостта на неплатените данъци

...
Частните съдебни изпълнители повишават в пъти събираемостта на неплатените данъци
Коментари Харесай

ЧСИ повишават в пъти събираемостта на данъците в община Русе


Частните правосъдни реализатори покачват в пъти събираемостта на неплатените налози в община Русе. Около 75 % от жителите се издължават в периодите, планувани от закона, а за останалата една четвърт се постанова да се пускат известия, да се издават актове и в множеството от случаите да се стига до наложително осъществяване.

Това разяснява Начко Наков, шеф отдел „ Контрол събиране на локални налози и такси “ в общината, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Администрацията употребява от 6 години услугите на частните правосъдни реализатори, тъй като са по-ефективни от обществените реализатори при Национална агенция за приходите и от държавните правосъдни изпълнтели. „ Това е разбираемо, защото сътрудниците в Национална агенция за приходите имат задоволително огромен размер задания и работа да събират държавните вземания, и надлежно вниманието за общинските вземания остава на втори проект. Имали сме в интервала 2008-2010 година излъчени преписки, на които е обръщано внимание след 3-4 години. Докато при ЧСИ, откакто заплатим такса, той незабавно пристъпва към връчване на покана дружно с акта със сумите, след което се подхващат и действителни дейности за угаждане на общинското обвързване “, изяснява Наков.

На процедура потреблението на ЧСИ не товари финансово общината, тъй като след това платената от администрацията такса се начислява към отговорностите на длъжника и дългът му нараства с 10 до 30 %. При дребни суми таксата не е пропорционална върху дълга и по тази причина при отговорности под 100 лева общината ги насочва към по-евтиното произвеждане при обществен реализатор при Национална агенция за приходите.

Повишената събираемост в последните няколко години е разрешила на администрацията да не усилва такса битови боклуци. „ Това се дължи и на дейностите на правосъдните реализатори, защото формираните каузи през годините дават резултат. Длъжниците разсрочват отговорностите си и парите постъпват в бюджета в идващите години, което подкрепя настоящото осъществяване и компенсира 25-те % неплащане “, изясни още Начко Наков. Така осъществяването на приходите от локални налози и такси се обезпечава на 100 %. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР