Частните превозвачи настояват за увеличение на субсидията за губещи линии

...
Частните превозвачи настояват за увеличение на субсидията за губещи линии
Коментари Харесай

Няколко кметски екипа заедно съсипаха Градски транспорт

Частните превозвачи упорстват за нарастване на дотацията за губещи линии и преференциално пътешестване на хора от администрацията с близо 3 млн. лв.. Мотивират настояването си с направените вложения в нов автопарк и повишените разноски за гориво, заплати и поддръжка. Искането за повдигането на парите накуп обаче от години се оспорва от притежателя на оповестената в неплатежоспособност компания " Градски превоз " Ангел Батаклиев. Той твърди, че дотацията би трябвало да се дава единствено за в действителност губещите линии, а не на всички по равно. Точно тази процедура преди години е довела до банкрут някогашния общински транспортьор. Според Батаклиев в тези години точно " Градски превоз " обслужвал губещите направления, а получавал идентична дотация на изминат километър с съперниците му, чийто линии по това време били печеливши. Батаклиев изиска думата и в отговор на изявление на общинския консултант Дани Каназирева, която разяснява приватизацията на някогашната общинска компания пред " Марица ".

За следващ път щатната към този момент общинска съветничка и доктор на науките Дани Каназирева, разсъждавайки над тематиката за мръсния въздух и може ли тролейбусният превоз в Пловдив да се възвърне и способства за понижаване на нездравословното влияние от трафика върху атмосферата, фриволно загатва името ми. Така още веднъж внушава в общественото пространство тезата, измислена от нея за някаква партийна завера и моя персонална виновност за заличаване на общинската компания „ Градски превоз - Пловдив " ЕАД.

След изчитане на публикацията се замислих каква може да е повода госпожа Каназирева да загатва името ми, само че се досетих, че наближават избори и евентуално е значимо, споменавайки ме, същата да разкраси поувехналия си имидж на политик.

За да добият пловдивчани действителна визия за събитията, коментирани в изявлението, съм задължен да загатна обстоятелствата:

1. От 2000 година до 2006 година общинската компания „ Градски превоз - Пловдив " ЕАД е тотално унищожена, ръководена извънредно некадърно от партийно назначени фрагменти. В резултат на това от нея са взети най-печелившите линии и са дадени за обслужване на частни компании. Провеждат се нагласени и заробващи търгове за доставка на гориво, гуми, елементи и други.

Несъстоятелността на сдружението стартира точно от снабдител на гориво. През 2002 година за такава е избрана компания „ Векта “. През 2003 година след нова социална поръчка „ Векта " губи и за снабдител е избрана „ Петрол “ АД. Вместо да се подписа контракт с новата компания, управата подписва анекс (забранено по закона за публичните поръчки) с „ Векта " и тя продължава да доставя с гориво още няколко месеца. По този метод сдружението задлъжнява нелегално с над 620 000 лв.. На всичко от горната страна шефовете „ не помнят “ да ги платят цели 4 години. Възползвайки се от това събитие, „ Векта “ става заемодател и завежда дело за неплатежоспособност против „ Градски превоз - Пловдив “ ЕАД. Това е метод за забрана на всички парцели и банкови сметки на сдружението. Така от 2003 година стартира умишлена съсипия и плячкосване на общинския транспортьор.

През 2006 година „ Градски превоз - Пловдив " ЕАД към този момент е тотално разрушена. От 12 линии компанията обслужва едвам 3 линии, и то отчасти, от 8 тролейбусни линии се обслужват единствено две от тях, и то ненапълно.

Вече с блокирани банкови сметки, сдружението не е в положение да изплаща заплатите на личния състав, няма средства за ремонт и обслужване на преносимия състав, няма пари за гориво и други, в следствие всеобщо напущат служащи, водачите стопират да работят.

В това положение през 2006 година Общината прави конкурс за приватизация, в който се явяват две компании - израелската „ ЕГЕТ “ и българската „ Хеброс бус ". За победител е определена „ Хеброс бус ", само че до договорка не се стига и от Общината връщат депозита и приключват състезанието, като назначават нов търг. Той се организира през май 2007 година като търг с очевидно наддаване и се състезават три компании. На 19-ата стъпка с цена 5 128 000 лв. завоюва „ Транс Сити " АД - сдружение, в което и аз участвах.

И стартира кошмарът.

В сдружението, в което по това време общината продължаваше да държи над 30%, заварих 9 неплатени месечни заплати на целия личен състав за 1 100 000 лева, задължения към Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и снабдители за над 5 800 000 лева, развалени рейсове, необслужвани линии, липса на личен състав. С две думи - цялостна съсипия.

Изпълнявайки контракта за приватизация, изплатихме дължимите заплати и доставихме 60 нови рейса с Евро 4 - най-високия екологичен клас за това време. Започнах договаряния за доставка и на 65 тролейбуси. В резултат в употреба се вкараха: 9 броя „ Зауер " от Швейцария, 15 „ Ванхол “ от Белгия, доставени бяха 28 машини от Дженерал Моторс - Канада, договорихме 13 други коли от Солинген, Германия.

Дружеството стартира прецизно осъществяване на уговорките си по договорите с Общината. Това тормози менторите на конкурентните автобусни компании и се започнаха подмолните сделки с ръководещите. Резултатът не закъсня и новоизбраният кмет

Иван Тотев приключи едностранно договорите за обслужване на тролейбусните линии през 2012 година и тези на автобусните - през 2013 година

Така, оставена без главната си активност, в процедура по неплатежоспособност „ Градски превоз - Пловдив " АД бе съзнателно спряно да работи. На улицата останаха над 650 души, а инфраструктурата на най-екологичния превоз -тролейбусния, оставена на произвола на ориста и целеустремено стартира да се унищожава.

Веднага следва да опровергая и другите неистини на Каназирева за връзки сред моето присъединяване в приватизацията, тогавашния кмет Чомаков и Българска социалистическа партия.

Истината е, че след приватизацията на сдружението през май 2007 година, обществената ми известност бе висока и по тази причина бях поканен да вземам участие в листата за общински съветници на Българска социалистическа партия за локалните избори, извършени през октомври същата година. Заявявам изрично, че внушенията за подмолни дейности от страна на Българска социалистическа партия и мои персонални са неистини и не дават отговор на истината, тъй като в случай че това беше правилно, то компанията нямаше да е това положение.

За продължаващото съсипване обаче към сегашния миг пръст има и госпожа Каназирева. Бидейки глух очевидец на разигралите се в администрацията и Общинския съвет събития през 2016 и 2017 година, защото тя безмълвно се е съгласявала и приемала решенията на Общински съвет за заличаване на мрежата.

От логиката на другите внушения, които Каназирева прави за „ политическия чадър “, следва да се одобри, че общинският консултант от нейния съюз Димитър Чолаков също е политическо предопределение и същият се употребява от нейния персонален политически чадър.

Тролейбусният превоз в Пловдив има безспорни преимущества пред останалите типове публичен превоз. Той може и би трябвало да бъде възобновен и за това съм изпратил не едно, не две, а цели три оферти до Община Пловдив и до Общинския съвет. В тях предлагам да се сътвори ново сдружение с название „ Тролейбусен превоз - Пловдив " и Общината да стане действителен притежател в него.

Там да се включи цялата налична инфраструктура в това число ВКМ - 260 км, ПКМ - 130 км, 6 бр. Търговско-икономическа служба, по която могат да се експлоатират над 150 тролейбуса. Това ще даде опция да се взе участие в редица планове и стратегии, финансирани от Европейския съюз за закупуване на тролейбуси, възобновяване на съществуващата инфраструктура и създаване на нова. За страдание, повече от три години отговор на отправените към Общинската администрация оферти не получавам.

В тази връзка декларирам, че бъдещето на тролейбусния превоз в града е в ръцете на общинската администрация и Общинския съвет, които единствено би трябвало да пожелаят и могат да разрешат този въпрос. Така ще се понижат значително нездравословните въздействия, които оказват публичния превоз и трафика, върху мръсния въздух на град Пловдив. Готов съм да проведа съответните диалози, с цел да създадем дружно, тъй че в града ни да има освен най-евтиния, най-екологичния, само че най-сигурния тип превоз - тролейбусния.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР