Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на

...
Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на
Коментари Харесай

Частните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия

Частните пенсионни фондове ще би трябвало да подсигуряват най-малък размер на втората пенсия, планува показаният през вчерашния ден план на промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). Това разгласи в предаването „ Тази заран ” на bTV общественият министър Бисер Петков.
Проектът планува втората пенсия от универсалните пенсионни фондове да се изплаща, когато обезпечения навърши пенсионна възраст или по избор – година по-рано.

Ако насъбраните средства в партидата надвишават избран предел – ще се дава пожизнена пенсия, в случай че са под този предел – ще се дава пенсия единствено за избран период, в случай че пък сме натрупали прекомерно скромна сума – ще можем да я изтеглим на куп.

Пожизнените пенсии няма да се унаследяват за разлика от тези за избран период, посочи общественият министър.

По думите му първите пенсионери, които ще получават пари от универсалните пенсионни фондове, ще са през 2021 година за дамите и през 2024 година за мъжете. Не за всички обаче ще има задоволително насъбрани пенсии за пожизнено погашение, посочи той.

Проектът на промени планува сумата в универсалните пенсионни фондове да се изплаща вкупом или в границите на една година, в случай че е по-малка от три минимални пенсии (600 лева в момента).

За парите за децата с умрял родител/родители Петков подсети, че от идната година тези без право на наследствена или лична пенсия ще имат право на помощ от страната, която ще е най-малко 113 лева Точният размер ще се дефинира с бюджета за всяка година. Очаква се от новата помощ да се възползват към 2400, сподели Петков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР