Частните фондове ще изплащат европейски допълнителни пенсии при условия, сходни

...
Частните фондове ще изплащат европейски допълнителни пенсии при условия, сходни
Коментари Харесай

Плащат европейска пенсия след навършване на нужната възраст

Частните фондове ще изплащат европейски спомагателни пенсии при условия, сходни с тези, планувани за националния непринуден пенсионен артикул, т.е. заплащането на европейската пенсия ще е обвързано с придобиването на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред у нас, очакван в Кодекса за обществено обезпечаване. Това плануват промени в кодекса, импортирани в Народното събрание.

Паневропейският личен пенсионен артикул е самостоятелен непрофесионален пенсионен артикул, за който обещано обезпечено по ПЕПП лице непринудено подписва контракт предвид на своето пенсиониране. Тъй като ПЕПП следва да дава дълготрайно струпване на капитал, опциите за ранното евакуиране на насъбраните пари следва да бъдат лимитирани и могат да бъдат свързани с неподходящи последствия.

Предвид доброволния темперамент на обезпечаването по ПЕПП, по избор на обезпеченото лице фондът може да прави пенсионно заплащане, когато лицето не е придобило право на пенсия за застрахователен стаж и възраст (например при липса на задоволително насъбран застрахователен стаж) и  при навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по член 68, алинея 1 от КСО или до 5 години преди навършване на тази възраст.

Регламент (ЕС) 2019/1238 планува единствено в лимитирани случаи опция за ранно погашение по контракта за ПЕПП. В тази връзка се предлага обезпеченото лице да може да получи заплащане на европейска пенсия преди навършване на тази възраст единствено при инвалидизиране и ако подобен тип заплащане е планувано в контракта му.

Как ще се отпуска европейска пенсия

С препоръчаните промени в КСО е включено условие лицата, които имат право на едно или повече заплащания по ПЕПП, при гибел на обезпеченото лице да бъдат избрани в контракта за ПЕПП. Когато в контракта няма избрани лица, дължимите средства се изплащат според Закона за наследството. Формата и размерът на заплащанията, които имат право да получат наследниците, се дефинират в контракта за ПЕПП.
 istock istock
По отношение на етапа на струпване е въведено условие по отношение на възрастта за начало на тази фаза - навършени 16 години, което е използвано и за доброволните пенсионни фондове.

В съображения 19, 20 и 21 от регламента се съдържа изложение на продукта ПЕПП – това е спомагателен непринуден пенсионен личен артикул, който да добавя съществуващите наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули. Рамката за основаване и предложение на ПЕПП няма да размени или да хармонизира съществуващите национални лични пенсионни артикули или схеми, нито ще засегне съществуващите национални наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР