Частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в

...
Частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в
Коментари Харесай

МОН: Затворените частни градини и ясли не трябва да събират такси

Частните детски градини, които са затворени поради изключителното състояние в страната, не би трябвало да изискват заплащането на такса от родителите на децата, защото за този интервал услуга не се дава. Това изясни пред БНР Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката.
В София има лицензирани частни ясли, които дават спомагателна точка при кандидатстване за общинска детска градина, в случай че детето е посещавало забавачката най-малко 6 месеца от оповестяването на класирането. Но родители описват, че шефове им обяснили, че в случай че не заплатят половин такса, няма да получат спомагателната точка.
„ В момента ни събират 50% от таксата, като споделят, че в случай че не я платим тази такса, детето няма да получи точка за градина. Т.е. те де факто ни извиват ръцете “, сподели родител, поискал анонимност.
По думите на шефа на една от най-големите частни детски градини в София, която също пожела анонимност, те не могат да просъществуват, в случай че не събират пари от родителите.
„ Единственият вид е минимална сума да се събира от родителите, с цел да можем да си поддържаме структурата, до момента в който това нещо премине “, сподели тя.
За времето на изключителното състояние, през което частните детски градини са затворени, те не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга, добави Михалевска.
„ Препоръчваме или възобновяване на платените суми, които са дадени предплатено, или потребление на платената цена за бъдещи интервали. Възможно е и прихващане на част от към този момент заплатените суми “, сподели тя.
Вижте още:
Омбудсманът:Без такси в частните детски градини по време на изключителното състояние
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 6 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР