Частни геодезисти, които имат практика минимум 2 години, вече ще

...
Частни геодезисти, които имат практика минимум 2 години, вече ще
Коментари Харесай

Улесняват достъпа до издаване на скици

Частни геодезисти, които имат процедура най-малко 2 години, към този момент ще имат право да издават кадастрални карти на книжен притежател. Това е една от главните промени в Закона за кадастъра и имотния указател, които дават опция за основаване на нови точки за достъп до услугите на кадастъра за възстановяване на административното обслужване признати дефинитивно от народните представители на днешното пленарно съвещание.

„ Намалява се административната тежест и това не е малко. Цената е същата. Голямата изгода е по отношение на обслужването. Промените касаят и профилирани карти и редица други параметри. Те са 10 страници и надали може да се разясняват общо. Много време се борихме. Това е непосилен труд на доста хора, който доведохме до рационален край. Промените са доста, ползите, които се засягат са също доста, само че мисля, че редакциите са доста положителни и за геодезистите, и за жителите, а и за страната. Държавата няма да изгуби нищо, също така, че няма да има потребност от толкоз хора по гишетата, защото се надяваме, че по този метод потокът от хора ще бъде разсъсредоточен до всички точки за достъп, които са на правоспособните лица. Ако лице, което е от по-отдалечен регион, до момента трябваше да върви до регионалния град, с цел да си извади схема, а в този момент това може да го направи геодезиста в съответния град. Това е огромната полза”, разяснява за ФАКТИ заместник-министърът на районното развиване и благоустройство инж. Валентин Йовев. „ Досега скици можеха да се издават при нотариус, като той я е декларира електронно. Правоспособните лица също имат съответния номер. Под този номер се знае кое правоспособно лице е поискало скицата. Досега можеше напряко при нотариуса също да се извади схема, само че последните, защото не се усещаха сигурни, употребиха услугата, само че не толкоз постоянно, колкото биха я употребили правоспособните лица. Промените са една опция допълнително за хората, тъй като удобството е, че в случай че има проблем в скицата, то освен това правоспособно лице той може да го в профил. Досегашната процедура беше, че се отива в кадастъра, желае се и се издава схема, вижда се, че нещо не е наред и лицето стартира да търсиш правоспособно лице, което да направи схема за планово изменение, а в този момент може да се направи напряко в офиса на лицето”, разяснява инж. Йовев.

Строежите, обекти на кадастъра, не се вкарват в употреба, в случай че не са нанесени в кадастралната карта и в кадастралните регистри, е друга смяна, която гласоподаваха депутатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР