Частната космическа компания "Спейс Екс" (SpaceX) качи на орбита във

...
Частната космическа компания "Спейс Екс" (SpaceX) качи на орбита във
Коментари Харесай

Ценни спътници заработиха на околоземна орбита


Частната галактическа компания "Спейс Екс" (SpaceX) качи на орбита във вторник два спътника с задача да мерят с непостигната до момента акуратност измененията на агрегатното положение на водата на Земята през идващите пет години. Изследванията би трябвало да открият какъв брой лед се топи в Арктика и какъв брой влиза в океаните.

Ракетата за многократна приложимост "Фалкон" 9 излетя без проблеми от военната база Вандербърг в Калифорния със скъпоценния товар от два спътника, плод на партньорството сред Германия и американската галактическа организация НАСА. На борда имаше и пет спътника от информационната мрежа "Иридиум" ( Iridium).

След 11 минути полет ракетата остави на орбита първо двата спътника от задачата GRACE-FO. След това идва ред на спътниците "Иридиум" - след към час полет.

Спътниците поемат щафетата от задачата GRACE, която от 2002 до предходната година летяха над Земята, с цел да бъде изготвяна ежемесечна карта на измененията в количеството на водата.

Как спътниците биха могли да "видят" или "претеглят" водата на планетата от околоземното галактическо пространство? Като употребяват гравитацията.

Двата спътника, всеки с величина на автомобил, ще летят на към 220 км височина един до различен. Най-малките промени в масата под тях (планина, езеро, лед, порести скали...)

провокира микропромяна в гравитацията като трансформира за миг дистанцията сред двата спътника, измервано в микрони.

С непрестанно вписване на измененията в дистанцията се разчитат вариациите в масата на Земята под или на повърхността.

Натрупването на информацията за измененията с времето отбелязва смяната на количеството вода: ледът, който се топи и отива в окените, водата, която се изпарява, дъждът, който зарежда подпочвения воден пласт.

Методът работи прелестно и учените от предходната задача GRACE създадоха карти с които описаха количеството стопен лед в Гренландия (280 милиарда тона годишно от 2002 до 2016) и какъв брой спомагателни количества вода в делтата на Окаванго в Ботсуана се гълтам назад (29 милиарда тона годишно).

Мисията, която продължава предходната, в този момент GRACE-FO с Follow On (продължение), ще наблюдава трендовете с времето.

За "Спейс Екс" тези изстрелвания на спътници станаха рутинни. Това е десетият старт за годината, а първата степен на ракетата бе към този момент употребена през януари. Този път няма да има възобновяване. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР