Частната АГ болница Свети Лазар“ е осъдена да плати 2000

...
Частната АГ болница Свети Лазар“ е осъдена да плати 2000
Коментари Харесай

Болница и родилка осъдени да платят по делото за бебето заложник

Частната АГ болница „ Свети Лазар “ е наказана да заплати 2000 лева компенсации, тъй като е заплашила да задържи новородено като пленник, до момента в който родителите му не платят лекуването. Това излиза наяве от окончателното решение на Софийски градски съд по случай от 2014 година, написа OFFnews.

``
реклама

Родилката също би трябвало да заплати обезщетение в размер на 2100 лева за животоспасяващата помощ, която ѝ е била оказана в болничното заведение.

Историята на едно рисково раждане

На 14 януари бременната Р. В. Т. и болница „ Свети Лазар “ подписват контракт за раждане и престой на стойност 1940 лева Терминът на дамата е 3 февруари, тя заплаща предплатено 1000 лева

Раждането обаче изпреварва термина. На 22 януари Р. Т. усеща първите контракции. Обажда се на акушерка от болничното заведение, която я успокоява и я поучава да не бърза да потегля към болничното заведение. Уговарят се да се чуят още веднъж след половин час.

Обикновено от първите контракции до същинското раждане минава много време, само че казусът не е подобен. Около 20 минути след диалога контракциите стават мощни и чести и стартират родилните напъни.

Родилката се свързва с дулата, която била наета авансово за естествено раждане в болничното заведение. След като незабавно идва в дома на фамилията дулата О. Д. открива, че раждането е в напреднал етап и съумява единствено да помогне на дамата да се реалокира от тоалетната на леглото. Няма време за друга реакция, раждането е рисково.

Жената избира да роди у дома, с цел да не рискува това да се случи по пътя. Бебето са появява живо и крепко към 1,45 – час и 15 минути след първото позвъняване в болничното заведение.

Веднага след раждането брачният партньор на родилката Г. Н. звъни в болничното заведение, оповестява за случилото се и моли за инструкции. Отговарят му, че болничното заведение не разполага с кола за спешна помощ, по тази причина ще би трябвало да дойдат със личен превоз.

В обясненията си по делото двамата родители настояват, че в „ Свети Лазар “ са ги посрещнали жестоко и отношението било „ безсърдечно и брутално “. Твърденията им не се удостоверяват от показанията на очевидците. Според дулата лекарите били очевидно обезпокоени.

Родителите настояват, че в болничното заведение са ги обвинили, че са възнамерявали домашно раждане, тъй като са наели цеви. Съдът афишира, че това не е по този начин.

Доказват го събитията по случая – фамилията е платило за раждане в болница; потърсило е дулата, тъй като обстановката е била спешна; пъпната шнур е прерязана с обгорена домашна ножица и завързана с конец за зъби; плацентата е донесена в найлонова торба, тъй като се е изсипала пред входа при потеглянето от къщи. Това потвърждава неналичието на каквато и да е подготовка да престъпно домашно раждане.

По думите на родилката отношението на екипа в болничното заведение е било недобро. Според нея не е постъпила в животозастрашаващо положение и е била зашита с „ елементарни конци “.

От болничното заведение настояват, че са избавили живота ѝ, тъй като пристигнала с изобилен кръвоизлив, изказване, което правосъдният състав приема за правилно.

От доказателствата по делото се схваща, че това е тъкмо по този начин, споделя правосъдният състав. Родилката е зашита, направено е кръвопреливане поради огромната кръвозагуба, а по-късно е лекувана още два дни. Твърдението за " елементарните " конци не е подкрепено с доказателства.

„ Заложническата рецесия “

Скандалът се развихря след опасността за задържане на бебето като пленник. Ден след раждането и приемането на родилката за лекуване се появява проблем с фактурата. Болницата желае от нея да доплати още 1094 лева за здравната помощ – общо 2094 лева с платеното капаро. Издадена е фактура, която пациентката оспорва и твърди, че описаните в нея операции и процедури не са осъществявани, а цените не подхождат на ценоразписа на болничното заведение и сделката сред страните.

Родилката твърди, че сега, в който е декларирала, че ще заплати фактурата единствено по банков път, с цел да има доказателство за осъществено заплащане, от болничното заведение са " почнали дейности по непозволено задържане и наложително обособяване на новороденото дете от майка му ". В показанията си дамата показва, че лицето Г.К. е декларирало, че " до момента в който не получи заплащане, детето ще остане в болничното заведение като пленник ".

Въпреки че е желала да види бебето си, чиновници на болничното заведение " Свети Лазар " са отказвали с разнообразни оправдания допускането й до него, споделя родилката. Тя изяснява по какъв начин е чувала, че новороденото ѝ дете е плачело, а лекарите от личния състав ѝ отказвали да й го дават и да я позволен до него, до момента в който не се уредят финансовите им сметки. Родителите търсят подпомагане от медиите и изясняват какво се случва.

На 26 януари 2014 година от болничното заведение оповестяват за случая на страницата си във фейсбук:

„ Практиката в Болница " Свети Лазар " е при изписване от болничното заведение да се заплати за извършената оперативна активност и лекуване. Вместо да заплати дължимата сума, бащата Г.Н. изпраща в болничното заведение телевизионeн екип с изказванието, че Болница " Свети Лазар " е " запленила " майката и бебето.

Целия този панаир е подбуден от нежеланието на бащата да заплати на болничното заведение за осъществените интервенции, избавили живота на майката на детето му. Въпреки неплатените сметки, родилката и новороденото са изписани клинично здрави.

Ние от Болница " Свети Лазар " не сме терористи и не отвличаме майки и деца. След постъпването на пациентката сме уведомили за състоялото се домашно раждане и постъпването на майката и бебето при нас: 1-во и 4-то РПУ гр. София, Министерство на здравеопазването и РЗИ. “, се споделя в изказването.

В показанията си към делото журналистката Г. изяснява, че пред нея доктор Н. от болничното заведение е обяснила, че с цел да получи детето си, фамилията би трябвало да заплати и й предлага да стане поръчител за дължимите от ответницата суми. Въпреки че болничното заведение отхвърля тези изказвания, съдът ги приема за правилни.

Решението

Магистратите отсъждат, че лекарите са избавили живота на родилката и тя би трябвало да заплати всичко фактурирано, тъй като то дава отговор на истината. 

Отхвърлени са всички обвинявания, че при приемането на дамата с нея са се държали жестоко, тъй като няма доказателства. В същото време обаче има неутрален очевидец на заканите за задържане на бебето като пленник до заплащането на сумата за лекуване.

Болницата ще би трябвало да заплати 2000 лв. за породените неимуществени вреди на родилката плюс 1322 лв. разходи по делото. Родилката ще би трябвало да доплати 1106 лв. за лекуването плюс лихви за веселба и 174 лв. разходи на болничното заведение по делото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР