Частици слюнка, които човек отделя по време на разговор, могат

...
Частици слюнка, които човек отделя по време на разговор, могат
Коментари Харесай

Вирусът може да се задържа в затворено пространство от 8 до 14 минути

Частици слюнка, които човек отделя по време на диалог, могат да се задържат във въздуха на затворено пространство в продължение на 8 до 14 минути. Така във всяка минута на мощен диалог пациент с COVID-19 може да изпусне във въздуха до 1000 капки с вирусни частици Проучването разгласява американското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences, представено от TACC.
Почти през цялото време на епидемията от коронавирусната зараза учените считат, че вирусът се предава основно посредством въздушни капчици. Затова е значимо да разберем по какъв начин се популяризира SARS-CoV-2 - единствено при кашлица или при обикновено дишане или диалог също може да докара до предаването на вируса.
По-рано американските учени към този момент са разкрили, че дребните частици на SARS-CoV-2 могат да се популяризират даже при диалект - въпреки и в доста по-малък размер, в сравнение с при кихане или кашляне. Колегите им, водени от Филип Анфинруд, взеха решение да схванат повече детайлности - по-специално какъв брой капки слюнка може да отдели човек по време на диалог и какъв брой време остава във въздуха.
За това учените сътвориха специфична апаратура от кутия, лазер, вентилатор и смарт телефон с включена камера. Доброволецът повтаря фразата „ Останете здрави “ в кутията в продължение на 25 секунди. Вентилаторът разпръсква капчиците, които попаднаха в кутията по целия й размер, а лазерният лъч ги направи забележими и камерата снима всичко това на видео.
След разбор на видеото, учените стигнаха до извода, че капчиците слюнка остават във въздуха във затворено пространство от 8 до 14 минути, приблизително - 12 минути. Като се вземат поради към този момент известните данни за това какъв брой вирусни частици се съдържат в слюнката, всяка минута на мощен диалог човек, инфектиран с новия ковид може да освободи към хиляда вирусни частици във въздуха, предава БГНЕС.
Ако заплахата от заразяване с ковид даже по време на естествен диалог бъде доказана в други изследвания, резултатите от работата могат да станат основа за рекомендации от управляващите в разнообразни страни, заключават учените. По-специално е допустимо, с цел да се предотврати разпространяването на коронавирусната зараза, цялото население в действителност би трябвало да носи медицински маски.
 
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР