Частичното зрение на шестима незрящи беше възстановено благодарение на имплант,

...
Частичното зрение на шестима незрящи беше възстановено благодарение на имплант,
Коментари Харесай

Имплант възстанови частично зрението на шестима незрящи в САЩ

Частичното зрение на шестима незрящи беше възобновено с помощта на имплант, който изпраща изображения непосредствено към мозъка, написа „ Гардиън ”.

Чрез видео камера, закачена на очила, се изпращат електроди, които доближават до зрителната зона в кората на основния мозък. Така се дава опция на незрящите да се орирентират, предава bTV.

Разработката на импланта е на взаимна работа сред американски учени в Тексас и Лос Анджелис.

Според лекторът в University College London Алекс Шорт, откритието ще даде късмет на доста хора да прогледнат още веднъж, даже да е отчасти.

Той твърди, че всички предходни опити да се сътвори бионично око са се фокусирали върху работещо око и работещ нерв. По думите му новият имплант изцяло трансформира визиите за това по какъв начин се лекуват изцяло слепите хора.

„ Това е същинско обръщение за вяра ”, добавя Шорт.

За да потвърдят откритието, учените са провели серия от проби. Те са се състояли в това участниците, които са изгубили изцяло зрението си, да гледат в черен екран. Целта е била да открият бял квадрат, който се появявал на разнообразни места.

В множеството от случаите резултатът бил положителен.

Въпреки че имат още доста работа, учените са на мнение, че това е значим миг за неврологията и невротехнологията. Според тях в близкото бъдеще може да бъде възобновено функционалното зрение на незрящите. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР