Частично слънчево затъмнение можеше да се наблюдава днес на територията

...
Частично слънчево затъмнение можеше да се наблюдава днес на територията
Коментари Харесай

Огромен интерес във Варна към частичното слънчево затъмнение

Частично слънчево затъмнение можеше да се следи през днешния ден на територията на България. В оптималната си фаза, която може да се види най-добре от Източна България, 39,14% от площта на Слънцето беше закрита от Луната. Във Варна ползата към естественото събитие бе голям. 

За София затъмнението започна в 12:27:16 ч., заяви астрофизикът Пенчо Маркишки пред Българска телеграфна агенция. Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му, се наблюдаваше в 13:36:39 ч. Тогава Слънцето бе на височина 35° над южния небосвод. Краят на явлението за София бе в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди. 

От Източна България затъмнението се следи с малко по-голяма фаза по време на максимума. За Варна оптималната фаза настъпи в 13:42:41 ч. Началото и краят на затъмнението там  съответно бяха в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. Продължителността на затъмнението за Варна беше 2 часа, 25 минути и 02 секунди.

В астрономическата обсерватория в Борисовата градина в София учените ще дават телескопи за наблюдаване на явлението от 12 до 15 ч. В обсерваторията " Николай Коперник " във Варна също имаше пункт за наблюдаване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР