Частично бедствено положение за част от територията на община Дупница

...
Частично бедствено положение за част от територията на община Дупница
Коментари Харесай

В Дупница е страшно, обявиха частично бедствено положение ВИДЕО

Частично бедствено състояние за част от територията на община Дупница разгласи кметът Методи Чимев поради усложнената конюнктура, провокирана от пожара в резултат на насъбрани разнообразни по тип боклуци в региона на компания „ Феникс Ресурс “– под мост на автомагистрала „ Струма “ и в землището на село Грамаде.

Частичното бедствено състояние е в действие до 24 часа на 14 август за осъществяване нужните неотложни спешно – възстановителни работи (НАВР).

Димът от огромния пожар стигна до Благоевград и Кресненското дефиле, оповестява БГНЕС. Огънят обхвана основите на автомагистрала “Струма”.

Минути преди 20 часа огънят, тръгнал три часа по-рано в склад на предприятието „ Феникс Ресурс” под моста на автомагистрала “Струма”, гори при Блажиево и Грамаде. Огънят е при разклона за селата Блажиево и Грамаде.



На пътя Блажиево – Пульовата воденица има патрул на КАТ, който не позволява никой да минава посока пожара. Хората от къщите в Пульова воденица са евакуирани. На място дежурят доброволци.

Под моста на автомагистралата над река Джерман, има струпани леснозапалими боклуци, благосъстоятелност на дружество “Феникс Ресурс”.

Леснозапалимите материали, струпани под колоните на моста, на изхода на Дупница, горяха доста буйно, защото става дума за големи топове хартия и пластмаса за вторични първични материали.

Огнеборците се концентрираха върху гасенето на струпаните материали под моста на „ Струма”, огънят потегли на юг към Блажиево и целия остарял път Дупница – Блажиево.



На място дойдоха огнеборци от Самоков, Благоевград, техниката на ВиК-Дупница и десетки доброволци.

Има екипи на Областно пътно ръководство и на Министерство на регионалното развитие, с цел да открият какво е положението на основите на моста на автомагистрала “Струма” и дали има компрометирани детайли.

Кметове и кметски наместници на засегнатите обитаеми места от общината би трябвало да стартират неотложно осъществяване на плануваните действия за отбрана на живота и здравето на популацията и опазването на околната среда.

Щабът за осъществяване на Общинският проект за отбрана при злополучие би трябвало да премине при непрестанен режим на работа, подреди кметът Чимев.

Очакват се резултати от замерване на въздуха, с цел да се откри дали има рискови газове над допустимото.

Освен обгазена град Дупница бе и блокирана след затварянето на автомагистралата. Преди това различен пожар пламтя – над тунелите на града. Стана и злополука в региона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР