Частично бедствено положение е обявено в Пещера заради излизането от

...
Частично бедствено положение е обявено в Пещера заради излизането от
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в Пещера

Частично бедствено състояние е оповестено в Пещера поради излизането от коритото на река Пиздица. Утре ще се следи какъв брой ще спадне равнището на реката, с цел да може коритото да бъде почистено.
„ Към момента не сме създали оценка на вредите. Залята е една от локалните компании в града и селскостопански земи, ливади, пасища и ниви. Днес в 14.00 часа имаше съвещание на спешния щаб. Следим равнищата на реката, както и равнищата на река Стара река, която идва от Батак, защото имаше преди време завод за произвеждане на вар, където е една от спешните точки. Патрулира полицейска кола, която на всеки час върви до горе и се връща, с цел да забележим дали няма да се повиши равнището на реката в региона и дали няма да излезе от коритото си там. Имаше някъде към 40 см, при което в случай че се повиши, щеше да излезе от коритото “, заяви пред радио Фокус кметът на общината Йордан Младенов.

„ Ообстановката в общината стартира да се възстановява. Цял ден работиха няколко машини на територията на реката. Разширихме коритото, успяхме да го отпушим и към този момент водата се оттича. Следим непрекъснато равнището на реката. Свиках спешен щаб и организирахме съвещание по отношение на ситуацията. В долния завършек на реката сега равнищата са по-големи. Това е откъм ромския квартал „ Луковица “. Машините до късно работиха, с цел да могат да създадат дига и да подкрепят разчистването на реката, с цел да може да се отпуши надолу “, изясни още кметът.

„ От доста години коритото не е чистено и сега там има доста камъни и огромни коренища. Искаме да сме сигурни, че при нови превалявания няма да има проблеми и водата ще може умерено да се оттича. Обявил съм частичното бедствено състояние до 16 март, само че при първа опция, когато забележим, че към този момент няма заплаха и почистим коритото на реката до такава степен, докъдето можем да влизаме, бедственото състояние ще бъде анулирано “, добави Младенов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР