Частично бедствено положение е обявено в област Смолян заради пораженията

...
Частично бедствено положение е обявено в област Смолян заради пораженията
Коментари Харесай

Река отнесе мост в родопско село, прекъснати са пътища, а 5 общини са в бедствено положение

Частично бедствено състояние е оповестено в област Смолян поради провалите от поройните дъждове, съобщи пред Българска телеграфна агенция регионалният шеф Стефан Сабрутев. Бедствено състояние е в действие в четири от общините в региона - Неделино, Смолян, Девин и Рудозем, а в Борино и Мадан е отчасти. Усложнена остава ситуацията в област Смолян в резултат на проливните превалявания през миналото денонощие, посочи регионалният пресцентър.
Още по темата
Продължителните дъждове, съпроводени тук-там със мощен вятър провокираха преливания на реки, активизиране на свлачища, спиране на пътища и електрозахранване. Пътят към село Мугла е пресечен. Залят е и пътят сред селата Смилян и Арда в региона на с. Кошница. Сериозни пропадания има и по трасето Стойките - Широка лъка, посочи регионалният пресцентър.

В община Девин провали има главно по пътната инфраструктура. В община Рудозем към момента има обитаеми места без електричество, съгласно данни от пресцентъра. Нивото на р. Арда в региона на Рудозем се е повишило застрашително през нощта, преливайки в централната градска част. Наводнен е трафопост в миньорския град, в резултат на което е било прекратено електричеството на съвсем цялата община Рудозем. На територията на цялата община има задействани свлачища, екипи работят за отстраняването на вредите, допълниха от пресцентъра.

 Скрийншот: БНТ

През цялата минала нощ екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян, съгласно информация от Областната администрация. Вследствие на свличания и компрометирани сектори по пътната мрежа от нарасналите равнища на реките, придвижването е затруднено по пътищата Смолян - Девин, Смолян - Мугла, Девин - Кричим, Девин - Доспат - в региона на с. Грохото, Тешел - Ягодина, Смолян - Чепеларе, Чепеларе - Забърдо, посочи регионалният пресцентър.

Водачите на моторни транспортни средства би трябвало да бъдат извънредно деликатни, защото пътните платна са наводнени, има формирани кални наноси, предизвестиха от Областния спешен щаб.

Бедствено състояние е оповестено и в община Симитли поради проливните дъждове през последните две денонощия, оповестиха от общинския пресцентър.

След интензивните превалявания има доста наводнени къщи в три села в общината - Крупник, Черниче и Долно Осеново. Сериозни материални вреди са нанесени по редица пътища в общината. Компрометирани са и водопроводни уреди. Към момента напълно е затворен за придвижване пътят за село Сушица.

От през вчерашния ден са подхванати незабавни дейности от страна на общинското управление за преодоляване на обстановката, които не престават и през днешния ден, показват от общинския пресцентър.

Отсечката от Подгорския път сред селата Камена и Яворница е затворена за придвижване, оповестиха от община Петрич. Обходният маршрут от Петрич за Яворница е през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Златарево " и селата Габрене - Скрът - Ключ - Яворница, където пътят е отворен за придвижване. Пътуващите от Петрич за Камена могат да употребяват обходен маршрут през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Златарево " по път 198 Беласица - Коларово - Самуилово - Камена. Пътят от Петрич за село Беласица, който минава около черквата " Света Петка ", също е затворен за придвижване и в двете направления, оповестяват от общината.



Ограничение има и сред Банско и Гоце Делчев в региона на Добринище, където придвижването също се реализира в двете посоки в едната лента заради паднали камъни и дървета на пътното платно, а придвижването се контролира от експерти. През тази нощ е имало срутване на земна маса и наводнения в региона на Кресненското дефиле.



Високи равнища на водата в река Върлешница отнесе краткотрайния пешеходен мост в родопското село Първенец, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на село Ренета Плевнелиева.

Тя заяви още, че краткотрайно е затворен и обходният път за коли и за момента е възпрепятствано цялостното прекосяване от двете страни на реката. Очаква се на място да дойде екскаватор, който да разчисти наносите които са запушили тръбите и да се отвори за прекосяване обходния път за коли, разясни Плевнелиева.

Тя добави, че през нощта реката е придошла, бутнала е краткотрайното пешеходно мостово оборудване, като и сега равнището на водата в коритото на реката е високо, а водата е провлачила и корубите надолу по реката.

От края на октомври на моста над река Върлешница се прави ремонт. Изгражда се нова стоманобетонна структура с две платна и два нови пешеходни тротоара. Мостът е най-пряката връзка сред селата от Родопската яка и един от най-важните планове за общината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР