Частично бедствено положение бе обявено днес в село Катуница. До

...
Частично бедствено положение бе обявено днес в село Катуница. До
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в село Катуница заради пропаднала речна стена

Частично бедствено състояние бе оповестено през днешния ден в село Катуница. До мярката се стигна, откакто сектори от стената към река Чая пропаднаха и сътвориха риск от наводняване. Застрашени са черква, учебно заведение и църкви, които се намират в рисковия регион.
„ Ситуацията е сериозна. Подпорната стена е строена през 80-те години от някогашната държавна компания „ Водстрой “. Вследствие на нелегално изземване на баластра от река Чая, наоколо до този сектор се трансформира придвижването на реката и оттова се подкопава основата на тази бетонно-желязна стена. Поради това тя е пропаднала и е в сериозно положение “, съобщи за Actualno.com кметът на Катуница Красимир Юруков. Той посочи, че става въпрос за сектор с дължина към 50 метра.
Заради казуса са образувани три комисии, в които влизат представители на Напоителни системи, Областна администрация Пловдив и експерти от община Садово, които непрестанно наблюдават обстановката. Местните управляващи имат подготвеност да подхващат ограничения за незабавното подсилване на компрометираната стена. „ Ако тя падне, това значи да се възвръща на цяло, което ще е доста по-скъпо и по-трудно “, безапелационен бе Красимир Юруков.
За сряда синоптиците предвиждат превалявания в съвсем цялата страна. Това, съчетано с позитивните температури, които неизбежно ще доведат до размразяване на снеговете в планините, будят паника, че може да се стигне до спешна обстановка с пропадналата стена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР