Частична отмяна на забраната за достъп до интернет в засегнатия от насилие индийски щат Манипур

...
Правителството на североизточния индийски щат Манипур частично отмени забраната за
Коментари Харесай

Правителството на североизточния индийски щат Манипур частично отмени забраната за широколентов достъп до интернет за първи път след избухването на насилието на 3 май, което доведе до спиране на достъпа до интернет в целия щат.

Етническите сблъсъци между предимно хиндуистките общности мейтей и предимно християнските куки-зо обхванаха отдалечения щат след съдебно решение, според което правителството трябва да обмисли възможността за разширяване на специалните привилегии, ползвани от хората от племето куки-зо, и за населението мейтей.

Правителството на щата във вторник издаде заповед, с която обяви решението си да отмени спирането на широколентовите услуги при спазване на редица условия: ще бъдат разрешени връзки само чрез статични адреси по интернет протокол (IP) - което означава, че на потребителите няма да бъде позволено да променят от време на време своите IP адреси.

Мобилният интернет, уебсайтовете на социалните медии и VPN услугите обаче ще останат спрени.

Част от заповедта, издадена в столицата Импал, са редица допълнителни условия и проверки, които ще гарантират, че държавата е в състояние да следи самоличността на потребителите и тяхното използване.

Пускането на графичен видеозапис на две жени, подложени на сексуално насилие на публично място в североизточния щат, предизвика възмущение и осъждане.

Забраната за достъп до интернет в целия щат от 3 май беше критикувана от правозащитни организации, които заявиха, че затъмнението пречи на света да "види истинския обхват на нарушенията на човешките права", които се извършват в щата.

Защитниците на цифровите права отхвърлиха заповедта, като заявиха, че тя ще обслужва само "малък и незначителен брой потребители от общия пай".

Апар Гупта, адвокат и основател на Фондацията за свобода на интернет, заяви, че частичното премахване на забраната за широколентов интернет е съпроводено със сериозни ограничения и е от полза само за "малък брой потребители".

"Спирането на интернет е в услуга на държавните интереси за избягване на отговорност и контуриране на медийната екология, отколкото на някаква доказателствена цел, свързана със закона и реда", заяви той в туитър.

Източник: "Апар" (@apar1984) Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР