Части, произведени от повече от дузина американски и западни компании,

...
Части, произведени от повече от дузина американски и западни компании,
Коментари Харесай

Иранските дронове - сглобени предимно с части на американски компании

Части, създадени от повече от дузина американски и западни компании, са открити в един ирански дрон, свален в Украйна предходната есен . Това заяви CNN, цитирайки украинското разузнаване.

Оценката, която беше споделена с представители на държавното управление на Съединени американски щати в края на предходната година, илюстрира мащаба на казуса, пред който е изправена администрацията на Байдън, която даде обещание да спре производството на Иран на дронове, които Русия пуска със стотици в Украйна.

Белият дом сътвори работна група за цялата администрация, с цел да проверява по какъв начин технологията, създадена от Съединени американски щати и Запада, варираща от по-малко съоръжение като полупроводници и GPS модули до по-големи елементи като мотори, се е озовала в ирански дронове.

От 52-те съставния елемент, които украинците извадиха от иранския дрон Shahed-136, 40 наподобява са създадени от 13 разнообразни американски компании. Останалите 12 са създадени от компании в Канада, Швейцария, Япония, Тайван и Китай.

Възможностите за справяне с казуса са лимитирани. Съединени американски щати от години постановат строги ограничавания за надзор на износа и наказания, с цел да попречат на Иран да се снабди с материали от висок клас.

Търсим способи да се насочим към иранското произвеждане на UAV посредством наказания, надзор върху износа и диалози с частни компании, чиито елементи са били употребявани в производството. Ние оценяваме по-нататъшните стъпки, които можем да предприемем във връзка с контрола върху износа, с цел да ограничим достъпа на Иран до технологиите, употребявани в безпилотните самолети, съобщи представителят на Националния съвет за сигурност Адриен Уотсън.

Няма доказателства, които да сочат, че някоя от тези компании нарушава законите за наказания на Съединени американски щати и умишлено изнася техни технологии, които да бъдат употребявани в дроновете. Въпреки че доста компании дават обещание засилен мониторинг, контролът къде тези извънредно повсеместни елементи се озовават на международния пазар постоянно е доста сложен за производителите. Компаниите също може да не знаят какво търсят, в случай че държавното управление на Съединени американски щати не е настигнало и не е глобило участниците, които купуват и продават продуктите за противозаконни цели.

Оценката на украинското разузнаване е още едно доказателство, че макар глобите Иран към момента намира обилие от налични в комерсиалната мрежа технологии.

Един от главните проблем е, че за съветските и иранските чиновници е доста по-лесно да основат фиктивни компании, които да употребяват за закупуване на съоръжение и отбягване на наказания , в сравнение с за западните държавни управления да разкрият тези фиктивни компании, което от време на време може да отнеме години.

Бързането да се спре Иран да създава безпилотните самолети става все по-спешно, защото Русия продължава да ги разполага в Украйна с безмилостна гняв, ориентирани както към цивилни региони, по този начин и към основна инфраструктура. Русия също се готви да сътвори своя лична фабрика за производството им благодарение на Иран.
 67 ирански дрона изстреляла Русия през декември
67 ирански дрона изстреляла Русия през декември

Според Киев, общото море спомага за постоянни доставки на безпилотници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР