Части от северните крепостни стени на антична Сердика бяха открити

...
Части от северните крепостни стени на антична Сердика бяха открити
Коментари Харесай

Археолози откриха части от северните крепостни стени на антична Сердика

Части от северните крепостни стени на антична Сердика бяха открити от археолози на ул. " Екзарх Йосиф ". Това е резултат от изследването на културно-историческото завещание в границите на частен парцел. Дейностите се управляват от експерти, а притежателят е длъжен да резервира и експонира археологическите находки, оповестява Столична община в страницата си в интернет.

Сред направените открития е непокътнат сектор от главната крепостна стена. Намерен е и подобен от външната втора крепостна стена (известна като протеихизма - бел. ред. ). Тя е доста добре съхранена. Нейната дължина е към 30 метра, а височината тук-там е към 2.5 метра. Това беше оповестено от заместник-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов при инспекция на място на археологическите изследвания.

В рамките на обекта са открити матрица за сечене на монети от времето на император Септимий Север, дрънкулка на Ерос с факла и други артефакти, които ще бъдат изложени в Музея за история на София.

Чобанов означи, че продължава и работата по неолитното селища в Слатина, където са открити едни от най-големите жилища в България от този интервал. Те се простират на към 300 кв. м. Друг план в ход е експедицията край софийското село Мировяне. Там се намира една от най-известните римски вили с солидна крепостна стена. Продължава и изследването към Кремиковския манастир.

" Това са значими за града обекти, които ни дават картината на живота в антична София от разнообразни столетия. Нашата огромна задача е да учим и съхраняваме културното завещание на града си ", сподели още доцент Чобанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР