Частен партньор, който да стопанисва туристическо корабче от Морска гара

...
Частен партньор, който да стопанисва туристическо корабче от Морска гара
Коментари Харесай

Община Варна търси частен партньор за пускане на туристическо корабче

Частен сътрудник, който да стопанисва туристическо корабче от Морска гара до бившето пристанище на " Рибни запаси " в Аспарухово и Белослав, търси Община Варна. Това заяви през вчерашния ден на конференция пред медии кметът Иван Портних.

Въпросното пристанище беше предоставено на локалната власт от страната, след което беше изработен ремонт и все още има опция да се обслужват 6 огромни кораба.

" Целта ни е към този момент откакто имаме ръководството на това пристанище да разтеглим активността му от една страна, т.е. то да си извършва функционалностите на рибарско пристанище във връзка с риболовните корабчета, само че въпреки това сме изчистили опцията за основаването на морски връзки от позиция на туризъм и атракционна активност. Вече дефакто чисто и от правна позиция и съобразено с всички нормативи, може да се правят туристически атракционни транспорти в границите на Варненското езеро. Имам поради връзката Морска гара-рибното пристанище в Аспарухово. Знаете, че в Белослав примерно забавна спирка би бил заводът за стъкло, там където към този момент е и подводницата " Слава ", която ще се трансформира в музей. Така, че сега търсим опция за публично-частно партньорство, въпреки всичко поддържането на транспортен съд е характерно нещо и не е в директните функционалности на Общината, хубаво е да го вършат експерти ", уточни Портних.

По думите му работата по рибарското пристанище " Карантината ", което също ще се намира в Аспарухово напредва. Строителните действия започнаха през май 2019 година и се чака да приключат през ноември тази година.

До момента са изпълнени действия по създаване на тилната територия, на източния и западния слип. Основите на двете оградни уреди са построени в цялостния си габарит, като напълно са завършили дейностите, свързани със строителство под вода.

В момента се работи по хидротехническите уреди по надводната част. През този месец започва строителството на триетажната постройка, в която са планувани пространства за разтоварване, предпазване, продажба и спедиция на уловената риба, както и ресторант с панорамна панорама.

" Аз съм уверен, че Рибарското пристанище ще се трансформира в една от атракциите на Варна, освен в регион Аспарухово ", съобщи Портних.

Общата стойност на плана е 13 578 483 лева, от които 7 894 364 лева безплатна финансова помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР