Част попадналите в списъка Магнитски“ дадоха своето мнение за обвиненията

...
Част попадналите в списъка Магнитски“ дадоха своето мнение за обвиненията
Коментари Харесай

Обвинените в списка „Магнитски“ потресени и поласкани, истории за сауна и медал от Путин

Част попадналите в листата „ Магнитски “ дадоха своето мнение за обвиняванията против тях. Николай Малинов е поласкан, Румен Овчаров покъртен, а Иван Генов съобщи, че данните против него са по неизвестен сигнал.

Овчаров: Целта е елементарна, Русия да бъде изтикана от енергийните достави

Румен Овчаров, който попадна в санкционния лист, отхвърли да е получавал рушвет от 5 млн. евро в офшорни сметки и да е взел участие неведнъж в корупционни контракти.

Той е упрекнат поради корупция, обвързвана с контракти в енергетиката. В претекстовете се показва, че някогашният енергиен министър Румен Овчаров е взел участие неведнъж в корупционни контракти с съветски енергийни компании, получавал е подкупи и облаги в подмяна на контракти с закрепена цена за съветски газ и нуклеарно гориво и контракти за поддръжка на АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Потресен съм от метода, по който подобен сериозен орган като Министерството на финансисте на Съединени американски щати, си образува позициите. Срам ме от позициите и реакциите на нашите институции. Ако казусът с Николай Малинов и Владислав Горанов са епизоди с продължение, казусът с мен, Иван Генов и Александър Николов е случай, който е ориентиран към бъдещето. Нас ни предизвестяват “, сподели Румен Овчаров.

Според него задачата е елементарна – Русия би трябвало да бъде изтикана от енергийните доставки освен за България, а за целия Европейски Съюз.

Орденът ми от Путин не върви с пари

Снимка: БГНЕС

„ Приятелите ми ми връчват медал. Враговете ми ме санкционират за измислени прегрешения “. Така разяснява Николай Малинов пред bTV, ръководител на придвижването „ Русофили “, включването му в санкционния лист „ Магнитски “.

Той съобщи изрично, че не бил съветски разузнавач, дефинира се като „ български родолюбец “.

„ Аз няма по какъв начин да съм взел участие в корупционна скица, защото не съм взел участие в разпределянето на публични средства. Орденът ми от Путин не върви с пари. Да покажат един факт по обвиняванията “, прикани Николай Малинов.

История за подкупи и диалог в сауна

Снимка: БГНЕС

Иван Генов, някогашен основен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, попада в листата с обвиняване, че дружно с Румен Овчаров и Александър Николов, също някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, са координирали между тях вземането на комисиони посредством корупционно пренасочване на договорите за услуги за атомната ни централа към личните си бизнес ползи.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да одобряват пет милиона лв. в подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ „ Козлодуй “. Дори след напускането на поста изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, Генов е изискал три милиона български лв. подкупи от български предприемачи, с цел да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „ Козлодуй “ в интерес на техните компании.

„ Единственото нещо, което звучи съответно, е, че съм желал рушвет от предприемач за 3 млн. лв. от предприемач, с цел да завоюва тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател. Той сподели, че желае да обсъдим сигнал. Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без име – неизвестен. В него се споделяше по какъв начин аз и въпросният предприемач, когато сме били в сауната, аз съм му споделил, че може да завоюва търга, в който взе участие, само че това ще му коства 3 млн. лв.. Казах му, че познавам този господин, постоянно вървим на сауна, само че подобен диалог не съм водил “, изясни пред bTV Генов.

Той твърди, че такива диалози не са водени, историята завършила и седем години никой не го е търсил по този проблем.

Важат ли глобите за Европа?

Европейският съюз не е подхванал дейности, свързани със санкционирането на българи от Съединените щати и Англия и не може да накаже тези хора за корупция, заяви БНР. Няма връзка сред налагането на ограничения от страна на Вашингтон и Лондон и санкционния режим на Европейски Съюз, считат от Европейската работа за външна активност.

От прокуратурата към този момент обявиха, че на следващия ден ще изискат от службите за сигурност и други институции информацията, с която те разполагат за българите, включени в новия лист със наказания по закона „ Магнитски “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР