Част от язовирите държавна собственост, които досега бяха разрешени за

...
Част от язовирите държавна собственост, които досега бяха разрешени за
Коментари Харесай

Жесток удар по рибарите

Част от язовирите държавна благосъстоятелност, които до момента бяха позволени за любителски лов на риба, към този момент ще се употребяват за питейни потребности или за стопанска активност, оповестява "Труд ".

Промяната е заложена в наредбата за прилагане на държавните язовири и разпоредбите за тяхното прилагане, препоръчана за публично разискване.

Пълна възбрана за лов на риба ще има за язовирите Брягово, 40-те извора, Каменец, Мандра, Овча могила, Пампорово, Стойковци, Телиш – 2, Шишманов.

От водоеми за любителски лов на риба те стават такива за развъждане на аквакултури. Една от аргументите за смяната, посочена от земеделското министерство, е да бъде отстранено съществуващото ограничаване за свободното развъждане на риба в тях.

По искане на жителите на Враца и организации в язовир Дъбника се позволява любителският лов на риба и той към този момент няма да е избран като водоем за аквакултури.

Язовирите Батак, Белмекен, Голям Беглик, Калин, Кричим, Чаира пък към този момент ще за питейно-битово водоснабдяване. В тях риболовът ще бъде позволен отвън санитарно охранителната зона.

В същото време водоемите Георги Трайков (Цонево) и Тракиец, които до момента се употребиха за питейни потребности, към този момент ще бъдат напълно за облекчаване на пристрастеността на риболовците.

Пълната възбрана за лов на риба в язовир Ясна поляна отпада и в него към този момент може да се лови риба в избрана зона.

Язовирите Среченска бара и Пловдивци също стават главно за водоснабдяване, само че и при тях ще има зона за лов на риба.

Тези оферти подлежат на смяна, някои могат да отпаднат, в случай че има аргументирани мнения от жители или организации, посочи доцент доктор Галин Николов, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури.

Целта ни е да опазим язовирите, които са за питейни потребности, тъй като видяхте какво се случи в Перни и язовир Студена, добави той. Николов посочи, че се обмисля да падне цялостната възбрана за лов на риба в язовир Тича и там да се обособи зона за подобен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР