Част от темата Измамите с ДДС Най-големият обир в Европа

...
Част от темата Измамите с ДДС Най-големият обир в Европа
Коментари Харесай

Вулканът с дългото име, който попречи за предаването на един подкуп

Част от тематиката Измамите с Данък добавена стойност
Най-големият грабеж в Европа

Всяка година европейските данъкоплатци губят по 50 милиарда евро поради измамите с Данък добавена стойност. Кой стои зад тях и какво е решението

Как Амир Баха стана мултимилионер на 20 години

Историята на един от участниците в Данък добавена стойност измамите демонстрира всички дефекти, които разрешават те да се случват
През април 2010 година немската прокуратура организира огромна интервенция, кръстена Один. Тя е ориентиран към Данък добавена стойност измами при търговията с квоти за парникови излъчвания. Участват над 1000 служители на реда от цяла Германия. Претърсени са 230 офиса, 150 жилища, а обвинените са 170. Сред тях са седем чиновници на Deutsche bank, която има водеща роля в търговията с квоти.

Първоначално хипотетичната вреда е за 220 млн. евро, само че основаната специфична комисия за следствие на случая ще стигне до заключението, че общата сума доближава 850 млн. евро. Разследването е забавено, защото токов удар поразява сървъра, в който се съхраняват събраните доказателства, и огромна част от информацията погива.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Първата група от шест индивида - англичани, французи и германци на възраст сред 27 и 65 години, е арестувана в края на април 2010 година Според следствието в нея централна роля има 60-годишният англичанин Уейн Браун. Никой от обвинените не се признава за отговорен, като в обясненията си пред съда част от тях споделят, че са знаели, че правят нещо аморално, само че не и че това е закононарушение. В края на 2011 година те са наказани, като получават санкции сред три и осем години затвор.

През идващите години по това следствие ще бъдат наказани и шестима чиновници на Deutsche bank, като съдът ще установи, че риск мениджмънтът на компанията е бил цялостен неуспех.

Материалите по следствието са 233 хиляди страници. Между хилядите папки има една, която е кръстена " България ".

Тя обобщава прихваната връзка на главния обвиняем от първото дело - Уейн Браун. В диалозите си от началото на 2010 година той разяснява желанието си да навлезе на пазара с квоти в България, която има свободни излъчвания на стойност от 1 милиарда евро. Разследващите обобщават, че от събраната информация той разчита на контакти в държавното ръководство в България, до които може да доближи посредством корупция.

Накратко: Връзката на Уейн Браун е босненец с прякор Душко, който посредством неназован военачалник има връзка с президента на България, който може да му обезпечи да купи квотите и да ги продаде, без да заплаща Данък добавена стойност. Случилото се след това обаче наподобява по-скоро на подигравка.

Опция, за която би трябвало първична инвестиция

Според подслушан диалог на 26 март 2010 година Уейн Браун беседва със служителя на Deutsche Bank Доминик Хофман, като му изяснява, че негови бизнес сътрудници в България ще получат права за квоти на стойност над 1 милиарда евро. На собствен стенописи сътрудник Браун ще опише концепцията си да купува и продава тези квоти без Данък добавена стойност.

Малко подтекст - към оня миг България има свободни квоти в размер на 42 млн. тона и занапред навлиза на пазара с излъчвания. Сделките към оня миг вървят на цена от 15 евро, което прави 630 млн. евро, т.е. съвсем под половината от декларираното от Браун. Твърде е евентуално той да е желал да впечатли сътрудниците си и по тази причина да е завишил сумата.

Заради свободния размер и възходящия интерес към тази търговия натискът за закупуването на българските квоти извън е бил доста огромен.

[Reuters]
От подслушаните диалози на Браун проверяващите стигат до извода, че неговата връзка с България минава през човек, който той назовава Душко. Зад това име, установяват немските управляващи, евентуално стои 50-годишният босненец Миодраг Душан. Той споделя пред англичанина, че познава неназован " военачалник ", който има директна връзка с българския президент (тогава Георги Първанов).

Една от фирмите, следени от Уейн, даже ще купи кола, с която би трябвало да се пътува до България, само че пътуването не става, защото има проблем със зелената карта на автомобила.

В диалози с други хора Уейн ще спомене, че връзките му доближават до българския министър-председател (тогава Бойко Борисов), като по нататък ще стане ясно, че той бърка премиера с президента.

Впоследствие Душко ще изясни на Браун, че би трябвало да направи първична инвестиция от 60 хиляди евро, с цел да може да доближи до българския пазар. В един от документите по делото проверяващите дефинират това заплащане като " корупция ".

От следствието излиза наяве, че Уейн Браун превежда незабавно парите, само че с заплащането поражда проблем и парите не идват в посочената от Душко сметка в Унгария на името на Саша Вуйко. Обяснението е, че прехвърлянето се забавя, защото парите идват от Хонконг и минават през Кипър. Душко изяснява, че не би трябвало да има проблем със сметката, защото тя е под " дипломатическа отбрана ". Двамата беседват за вид парите да бъдат донесени в брой и импортирани на каса в Унгария. Забавянето в преводите ядосва Душко, който заплашва Браун, че ще приключи договорката.

В последна сметка парите идват и Душко споделя на Браун, че срещата сред " генерала " и високопоставения представител на българските управляващи ще стане на 16 април по време на погребението на Лех Качински в Краков.

Ръководител на българската делегация тогава е трябвало да бъде президентът Георги Първанов, а с него като представител на изпълнителната власт би трябвало да пътува външният министър Николай Младенов.

Когато се намеси природата

В този миг обаче се намесва природата. В Исландия изригва вулканът Ейяфятлайокутъл и въздушният трафик в Европа е мощно стеснен. Погребението се отсрочва с два дни. Въпреки това Душко изяснява на Браун, че неговият човек ще пътува и срещата ще може да се състои.

По гледище на полските управляващи декларираният до " Авиоотряд 28 " полет до Краков е анулиран и Първанов не стига до погребението на Качински.

Дали в тази ситуация фактически е имало военачалник и той е преговарял от името на българските управляващи мъчно може да стане ясно. Напълно реалистично е Душко да е шантажирал Браун и да не е разполагал с такива контакти. Факт е, че решението за това по какъв начин да се случи търговията с квоти е била отвън пълномощията на президента, а в тези на изпълнителната власт. Факт е също по този начин, че България не съумява да доближи огромна договорка.

Десет дни след несъстоялата се среща в Краков Уейн Браун е задържан в границите на огромната интервенция и по този начин не съумява да стигне до български пазар, който остава затворен и непрогледен, само че не и защитен от корупцията. Тя обаче не е интернационална, а българска.

КТБ, тогава към момента под протекцията на тандема Делян Пеевски и Цветан Василев, и близкият до нея към оня миг Богомил Манчев, ще се намести като медиатор в тези покупко-продажби. Благодарение на тази интервенция държавните предприятия ще стартират да действат на следния принцип - едни да продават на ниска цена въглеродни квоти на медиаторите, а други да ги купуват скъпо. Заради този предвидлив метод " Марица-изток 2 " ще успее да натрупа загуба за 30 млн. евро..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР