Част от спорните терени в парка Борисовата градина отново да

...
Част от спорните терени в парка Борисовата градина отново да
Коментари Харесай

Каква ще е съдбата на Маймунарника и Веселото село в Борисовата градина?

Част от противоречивите терени в парка Борисовата градина още веднъж да бъдат оповестени за обществена общинска благосъстоятелност, предлага кметът Йорданка Фандъкова. Става въпрос за площите, на които се намират автокъща "Капитолия ", заведението "Маймунарника " и ресторантът "Веселото село ". В момента те са благосъстоятелност на общинското сдружение "Софийски парцели ", което дълги години ги даваше чартърен.

В четвъртък Столичният общински съвет би трябвало да прегледа отчет на Фандъкова за изваждането на парцелите от активите на общинската компания. Става въпрос за статута на въпросните терени като обществена общинска благосъстоятелност и предаването им за стопанисване на общинското дружество "Паркове и градски градини ". Общата повърхност на парцелите е 16 000 кв. м. На тях има и няколко здания с обща повърхност над 1500 кв. метра.

Миналата седмица от мнението на Фандъкова по обсъждания сега организационен проект за Борисовата градина се разбра, че тя ще желае въпросните парцели да се върнат в общината. Засега частна остава постройката на автокъща "Капитолия ", защото тя е благосъстоятелност на едноличния търговец "Минкин - Албена Минкин ".

В кметския отчет се показва, че от "Софийски парцели " са прекратили договорите за наем на парцелите, само че наемателите апелират в съда и досега няма дефинитивно решение. Единствено на първа инстанция "Софийски парцели " съумя да завоюва делото за прекратяването на наема на автокъщата, само че решението не е дефинитивно. В съда са и заповедите за унищожаване на противозаконни постройки на терените на "Капитолия " и "Веселото село "

Намеренията на общината са да освободи терените на "Веселото село " и "Капитолия ", а на мястото на "Маймунарника " да има заведение, само че да се възстановят трите дансинга, съществували преди години. Под терена на автокъщата се възнамерява под земята паркинг. Според разисквания в този момент проект от горната страна би трябвало да бъде изработен музей "Зелената памет на София ", само че кметът се разгласи против тази концепция.

В доклада на Фъндъкова за прехвърлянето на трите терена се напомнят покупко-продажбите с присъединяване на "Софийски парцели ", посредством които терени като като този на къпалнята "Мария Луиза ", Летния спектакъл, пицария "Ариана ", на "София ленд ", както и парцел в съседство, който сега е благосъстоятелност на "Литекс пропърти ", станаха частни. В документа обаче единствено се установи, че покупко-продажбите с тези в миналото общински парцели са правени през интервала 1997 - 2005 година, само че не се показва има ли желание общината да се опита да си ги върне назад.

"Подробният организационен проект на Борисовата градина, който сега се разисква, следва изрично да отбрани парцелите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не позволява капиталови планове на частните притежатели, свързани с ново строителство ", сподели столичният кмет.

За сряда е планувано заключителното публично разискване на проекта за Борисовата градина. Очаква се обаче процедурата да не завърши скоро, защото евентуално документът ще бъде поправен по мненията на жители, организации, районни кметове, както и по рекомендациите на Фандъкова. След това той би трябвало още веднъж да бъде разгласен и разискван обществено педи да влезе за полемики и гласоподаване в общинския съвет.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР