Част от снимките на новия български филм “Писма от Антарктида

...
Част от снимките на новия български филм “Писма от Антарктида
Коментари Харесай

Български филм създава прецедент в световното игрално кино

 Част от фотосите на новия български филм “Писма от Антарктида " са направени на Антарктида, което е казус в международното игрално кино. Кадрите са снимани от Румен Василев, до момента в който главният оператор Мартин Димитров редом приготвя кино лентата в София. Те са осъществени в границите на три седмици при работни температури от -10 градуса по Целзий с вятър.

“Сериозно предизвикателство е работата в неконтролируема среда, времето се сменя фрапантно единствено за 15 минути. Трябва да можеш да издържаш на мраз и да се справяш с пътешестване на транспортен съд в бурно море. ", споделя Василев, за който това е второ посещаване на Антарктида.

Допълнителна компликация е и превозването на снимачната техника до там, като тя пътува със аероплан, транспортен съд и най-после с гумени лодки. Има висок риск да се повреди при намокряне, тъй като водата там е доста солена.

По време на фотосите Румен Василев живее в българската полярна задача дружно с екипа на откривателя проф. Христо Пимпирев, който също взе участие във кино лентата като себе си. Те чакат цяла седмица появяването на стихия, което е належащо за снимането на подобаващите фрагменти с моторни шейни.

Филмът споделя историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й наследник Ники (Симеон Ангелов) и една огромна загадка сред тях – водена от любовта и страха, майката не събира сили да заяви на детето, че татко му е умрял при злополука. Тя лъже, че той е на експедиция в Антарктида и от негово име изпраща писма и пратки. Остава да разберем ще откри ли храброст Диана да каже истината на сина си, ще излезе ли лъжата отвън надзор, през какво ще преминат двамата и ще й елементарни ли детето.

В “Писма от антарктида " ще забележим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова, Диана Любенова и Мая Бабурска. Зад плана стои и огромна част от екипа на хитовия “Дъвка за балончета ", който се подреди измежду най-гледаните нови български филми.

 Режисьор е Станислав Дончев ( " Корпус за бързо реагиране " 1 и 2, както и сериалите " Забранена обич ", " Къде е Маги? " и " Откраднат живот “).

Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които предходната година завоюваха премия “Златна роза " точно с “Дъвка за балончета ".   “Писма от Антарктида " още веднъж стартира с тяхната работа и селектирането на сюжета в един от най-престижните конгреси за сюжети в Европа – Скриптийст, който се организира в Полша и по време на филмовите фестивали в Кан и Берлин. Екипът е прочут и с работата си по известните български сериали – " Под прикритие ", " Стъклен дом ", " Революция Z ", “Денят на бащата " и други

Преди броени дни с работата си за кино лентата операторът Мартин Димитров завоюва специфичната премия на 9-тия интернационален фестивал за операторско майстворство “Златно око " в Тбилиси. 

Част от фотосите на “Писма от Антарктида " в действителност са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на началник на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си.

“Филмът слага доста въпроси - могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни " неистини и имаме ли право на тях? Кой се оправя с действителността по-лесно – огромните или дребните? ", изяснява режисьорът Станислав Дончев. “Надяваме се публиката още веднъж да ни гласоподава доверие, тъй като макар трагичната история имаме вяра, че хората ще излязат от кино салона с усмивка и нова вяра. ", добави той.

Продуценти на кино лентата са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад триумфа на “Дъвка за балончета ". Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art. “Писма от Антарктида " е основан с поддръжката на Национален кино център и ще се популяризира в кината у нас от “Лента " от 11 октомври.

Писма от Антарктида " е следващата кино продукция, зад която като сътрудник застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дълготрайната тактика на медийната група за поддръжка на българските филми на всички платформи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР