Част от препоръките на Европейската комисия за фискалната политика на

...
Част от препоръките на Европейската комисия за фискалната политика на
Коментари Харесай

Брюксел препоръчва ограничаване на ръста на държавните разходи в Гърция

Част от рекомендациите на Европейската комисия за фискалната политика на Гърция е да се прекратят настоящите ограничения за енергийна поддръжка до края на 2023 година, като спестените средства се употребяват за понижаване на бюджетния недостиг, съобщи АНА-МПА.

Комисията приканва за 2024 година да се ограничи номиналното нарастване на национално финансираните чисти първоначални разноски до 2,6 %. Според Комисията е належащо също по този начин да се запазят финансираните на национално ниво обществени вложения и да се подсигурява ефикасното асимилиране на безвъзмездните средства от Механизма за възобновяване и резистентност и други фондове на Европейски Съюз, за поощряване на екологичния и цифровия преход.

„ Гърция продължава да се сблъсква с несъразмерни несъответствия “, само че уязвимостта понижава, показва Европейска комисия в отчета си. Комисията предвижда, че икономическият напредък на страната ще се забави до 2,5 % през 2023 година и 1,9 % през 2024 година Тя отбелязва, че Гърция е изправена и пред провокации, свързани със опазването на здравето и дълготрайните грижи, картографирането на поземлените парцели, енергийната политика и екологичния преход.

Също по този начин част от рекомендациите са по-благоприятна данъчна система и усилване на спазването на данъчното законодателство посредством потреблението на електронни заплащания.

„ Изпълнението на проекта за възобновяване и резистентност на Гърция досега върви добре “, се показва в отчета на Комисията.

Досега Гърция е получила общо 7,126 милиарда евро (3,436 милиарда в безплатни средства и 3,69 милиарда евро в заеми).

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР