Част от представителите на транспортния бранш ще излязат днес на

...
Част от представителите на транспортния бранш ще излязат днес на
Коментари Харесай

Превозвачи излизат на протест в София, без да блокират улици

Част от представителите на транспортния отрасъл ще излязат през днешния ден на митинг в София. Това се разбра от изявление на Дариан Десподов от Сдружението на дребните и междинните превозвачи пред " Нова телевизия ". Повод за недоволството им е тръгването на тол системата на 1 март.

" Ще има митинг. Искахме 4 точки, само че в последна сметка със Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи сме се разбрали за две - на " Цариградско шосе " и на " Ботевградско шосе ". Протестът ще е от 11 до 16.30 часа. Очакваме най-малко по 100 камиона на всяка позиция ", сподели Дариан Десподов.

По думите му камионите ще се движат с ескорт на полицията, без да пречат на другите жители. Той посочи, че няма да се блокират улици в столицата.



Вчера притежатели на компании за автобусни и товарни транспорти оповестиха, че стопират транспортните си средства в деня на тръгването на тол системата. По проект от 1 март транспортните средства с обща маса над 3.5 т ще употребяват платени сектори от републиканската пътна мрежа на база на изминато разстояние, като заплащат тол такса. Досега те имаха потребност от електронни винетки.

Превозвачите показаха, че единствено една десета от общия брой лицензирани транспортни средства са оборудвани с бордови устройства за тол системата. Те акцентират, че механически е невероятно до 1 март такива да имат 70 хиляди транспортни средства. Предложението на превозвачите е отсрочване на влизането в действие на тол системата или разбъркан вид за таксуване в границите на временен интервал. Превозвачите имат несъгласия и с разновидностите за прилагане на бордовите устройства от фирмите, които ги оферират. Към момента те могат да се вземат единствено на месечен абонамент, който включва и такса за обслужване, без вид да се наемат или закупят.

От сектора обясниха, че едвам оня ден са разбрали, че компаниите снабдители ще начисляват месечен абонамент за употребените бордови устройства. Националните снабдители работят на комисиона към 7%, т.е. тази сума се приспада от цената на винетките и тол таксите, преди да влезе в държавния бюджет. Въпреки това доставчиците товарят компаниите с наем за обслужване.

Именно от това се оплакаха превозвачите на срещата си с премиера Бойко Борисов през вчерашния ден вечерта. На нея министър-председателят разпореди тол системата да тръгне " в границите на тези 7% ". Той даде период до 27 март всички проблеми да се решат, само че не посочи дали този интервал ще е гратисен за превозвачите, с цел да свършат всичко належащо.

Регионалният министър Петя Аврамова прикани превозвачите да употребяват пътна карта, с цел да могат да им се начисляват таксите, които би трябвало да платят. Тя отхвърли да каже сигурно дали ще има гратисен интервал за превозвачите и дали ще бъдат глобявани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР