Част от подпорните стени на средновековната крепост Царевец са в

...
Част от подпорните стени на средновековната крепост Царевец са в
Коментари Харесай

Царевец се руши, опасен е за туристите

Част от подпорните стени на средновековната цитадела " Царевец " са в сериозно положение и са рискови за туристите. За това предизвестяват от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който стопанисва обекта. 150-те хиляди лв., които са избрани за годишната поддръжка на крепостта, са извънредно незадоволителни, бие паника Bulgaria ON AIR.

Климатичните промени и свлачищни процеси водят до пукнатини и рушене на крепостните стени на " Царевец ".

" Руши се отчасти зидарията, проникващата вода във фугите. Това през зимата се обледява, уголемява и разрушава самия строеж. Тези работи годишно би трябвало да се оправят ", уточни археологът Мирко Робов.

Общинските съветници от дълго време упорстват за годишен механически мониторинг на крепостта.

" Колкото повече се отсрочва във времето, толкоз тези процеси се задълбочават. За страдание не се прави нищо за тази наша реликва ", съобщи историкът и общински консултант Евгени Коев.

Сумата за поддръжка не е променяна с години, а локалната администрация няма запас да влага в поправки и консервация.

" За поддръжка на " Царевец " има близо 150 хиляди лв.. Тези средства стават с годините все по-недостатъчни, тъй като близо 60 години не са правени съществени финансови вложения. Освен това инфлацията изяжда средствата непрекъснато, по тази причина би трябвало да се намерения за в допълнение финансиране ", уточни зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

" Това нещо не са длъжни да го вършат частни донори, не е по силите на общината. С това би трябвало да се ангажира страната ", добави археологът Мирко Робов.

" Със сигурност би трябвало да бъде по-сериозна поддръжката, непрекъсната и постоянна, другояче за бюджета не мога да разясня ", сподели екскурзиантът Явор.

" Трябва да е приоритет номер 1 за страната. Културният туризъм и развиването на туризма е едно от главните неща, от които страната може да печели доходи ", сподели екскурзиантът Станислав Кръчмаров.

От локалната администрация чакат страната да окаже финансова поддръжка, защото обектът е един от най-посещаваните в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР