Част от Перник отново се водоснабдява през София. Превключването е

...
Част от Перник отново се водоснабдява през София. Превключването е
Коментари Харесай

Перник пак се включи към софийския водопровод

Част от Перник още веднъж се водоснабдява през София. Превключването е направено в понеделник и е почнало подаване на количества от бент. " Бели Искър ". Причината е, че момента в града върви огромен ремонт на така наречен Клон 2, който доставя три огромни квартала – " Изток ", " Мошино " и " Тева " с над 30 хиляди население.

Според локалното ВиК подаването на вода от бент. " Студена " би трябвало да спре, тъй като при подмяната на тръбите от Клон 2 би трябвало да се копае под жп линия и под коритото на р. Струма. Новите тръби ще преминат по остарялото трасе. Този ремонт ще е тежък и няма по какъв начин да се обезпечи постоянно водоснабдяване.

Решение за изграждане на аварийния тръбопровод към Перник бе взето в разгара на водната рецесия предходната зима. Тогава равнището на бент. " Студена " доближи сериозните 3.5 млн. кубични метра вода и имаше заплаха водоемът да бъде изцяло източен. Пускането на новата тръба в употреба се забави и и когато започва подаването на вода, язовирът към този момент бе почнал да се цялостни. Тогава обаче започнаха повредите по градската мрежа в същите три квартала, които ще се зареждат в този момент. От ВиК твърдяха, че няма проблем с налягането по новата тръба и отдаваха повредите на остарялата мрежа. Екоминистърът Емил Димитров обаче призна, че проблем има и оферираше даже построяването на нов контейнер, с цел да се изравни налягането. До това не се стигна.

Преди това имаше няколко теча по новото трасе. Тръбите се намират под остарелия суходолски път и минават през селата Мало и Големо Бучино, преди да влязат в града. Разкопаният за прекосяването на тръбите път бе ремонтиран напълно неотдавна, което значи, че в случай че по трасето има повреда, новият асфалт би трябвало да бъде разкопан.

В момента бент. " Студена " е цялостен. Според най-актуалната статистика във водоема има 21.4 млн. кубични метра вода. В същото време обаче се регистрира доста невисок приток от 21 литра в секунда, който на процедура е съпоставим със зимните месеци, когато заплахата от безводие бе действителна. Според локалното ВиК ниският приток е присъщ за тази част от годината и няма място за терзание. От сдружението настояват, че поради сменените през последните месец тръби е паднал и разходът от язовира. В момента от " Студена " излизат по 525 литра в секунда при приток от 21 литра в секунда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР