Част от оценките на европроектите продължават да се точат месеци

...
Част от оценките на европроектите продължават да се точат месеци
Коментари Харесай

За оценка на европроект често се чака с месеци

Част от оценките на европроектите не престават да се точат месеци след приключването на крайните периоди, като в някои случаи прегледът на документите лишава цяло полугодие. Това демонстрира одитен отчет на Сметната палата за успеваемостта на стратегия " Иновации и конкурентоспособност " в интервала от 2014 година доникъде на 2017 година Все отново прогрес има - в първите години на еврофинансирането оценката по някои планове стигаше и до година, написа в. " Сега ".

Първият програмен интервал на единствената стратегия за бизнеса бе удавен в администрация. Но се оказва, че и в този момент за оценката на някои от плановете се чака с месеци. Така да вземем за пример прегледът на документите за планове, свързани с нововъведения, по график е трябвало да не надвишава четири месеца, само че в действителност е лишил още шест. Това значи, че книжата за нововъведения е трябвало да отлежат общо 10 месеца, до момента в който получат " да " или " не " за финансирането си. Това е сериозен проблем за нововъведенията, които в множеството случаи остаряват, до момента в който комисията по оценка успее да излезе със мнение, означават специалистите.

Закъснение, само че " непретенциозно " - от порядъка на няколко месеца, има и при оценката на плановете за нова техника и енергийна успеваемост на дребните компании, регистрират от Сметната палата. От Управляващия орган на програмата оправдават забавянето с неналичието на задоволително специалисти и напора на доста претенденти. Проблеми срещали и самите бизнесмени. По част от процедурите можело да се кандидатства електронно и за задачата всички документи трябвало да бъдат подписани с електронен автограф. Част от шефовете на компаниите обаче пропущали да се подпишат и по този начин бавели процедурата.

Точно 1578 са плановете, за които не е стигнало финансирането по някоя от ограниченията на стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", регистрират инспекторите. За тях обаче има късмет, защото попадат в така наречен авариен лист по програмата. Той се прави, с цел да може, в случай че някой от спечелилите се откаже или по някаква причина отпадне на финалната права, да може друга компания незабавно да заеме неговото място. За този интервал отхвърлените планове са съвсем 840, а тези, които са били утвърдени за финансиране, са 904. Най-много са кандидатствали по мярката, обвързвана с покупка на нова техника и възобновяване на производствата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР