Част от обезщетенията, определени сега от Страсбург, са за имуществени

...
Част от обезщетенията, определени сега от Страсбург, са за имуществени
Коментари Харесай

Активистът Асен Генов осъди България в Страсбург

Част от компенсациите, избрани в този момент от Страсбург, са за имуществени вреди, друга част - по 4000 евро за всеки, са за неимуществени вреди. Малко над 2200 евро са за разноските по делото.

През юни 2013 година мощни антиправителствени митинги раздрусаха България след назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС. Блогърът Генов и Сърбинска са участници в тези демонстрации, и двамата са дейни членове на „ Протестна мрежа “, която координираше митингите.

В дребните часове на 7 ноември 2013 година Генов и Сърбинска са арестувани в региона на „ Позитано “ 20 и в тях са открити спрей и латексови ръкавици. На мястото участват и още четирима души, само че те отхвърлят да бъдат тествани.

През февруари 2014 година те са упрекнати в безчинство.

На 31 октомври 2014 година Софийският областен съд ги оправда с претекста, че няма доказателства, че тъкмо те боядисали паметника със спрей. Съдът одобри още, че даже да са те, това действие не е безчинство, а невербален израз на политически възгледи, че правото им на свободна на изложение би трябвало да бъде предпазено, другояче би означавало, че наказателна принуда за политически цели.

Прокуратурата в началото стачкува против това решение, само че не поддържа обвиняването пред втората инстанция. Въпреки това Софийският градски съд анулира акта на районния и глоби двамата административно с санкции от по 1500 лева

Европейски съд по правата на човека застъпва тезата, че боядисването на паметника е знак на политически митинг и не го е развалило. Магистратите означават и че паметникът пред централата на Българска социалистическа партия е бил подложен по време на комунистическия режим в България и е ясно обвързван с полезностите и концепциите му.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР