Част от най-възрастните получиха увеличение на пенсиите чрез преизчисляване по

...
Част от най-възрастните получиха увеличение на пенсиите чрез преизчисляване по
Коментари Харесай

Пример от Мездра: Получиха ли пенсионерите очакваното увеличение от 1 октомври?

Част от най-възрастните получиха нарастване на пенсиите посредством преизчисляване по нов начин от 1 октомври тази година. Очакванията са към 900 хиляди пенсионери да стартират да получават от 10 до 200 лева повече на месец.

С последното преизчисление за първи път пенсията на 79-годишната Иванка Мишева превишава 500 лева Въпреки че е очаквала по-малко нарастване, тя има своите забележки към осигурителната система и към ръководещите. Получила е близо 80 лева повече, колкото ѝ костват медикаментите на месец.

Мишева е дълготраен възпитател, синдикалист и пенсионер от 2001 година Още преди да получи пенсията за октомври, тя  проверява през  интернет досието си в системата на Националния застрахователен институт (НОИ). И схваща, че вместо 467 лева, както до момента, ще взема близо 547 лева месечна пенсия. 

От диалог по телефона схваща, че нейна другарка, също пенсионерка, остава без нарастване. Тя самата е очаквала нейното да е по-ниско. Но възприятията остават смесени.

„ Хем по този начин нещичко обещано,  само че не е задоволително, тъй като на тия близо 40 години трудов стаж, единствено училищен, единствено предан на учителската специалност, е не ми стига до средата “, споделя старата жена.

Пенсията е единственият ѝ приход. Не получава вдовишка добавка, няма  деца, не си оказва помощ с  наеми от земи или парцели.  Ако не си подреди харчовете, на пазар сметките не излиза.

„ Просто е болезнено… нося облекла отпреди 20 години, които са извънредно втора ръка, нищо не може да купиш от постоянен магазин, храната, която закупувам, е нискокачествена “, споделя пенсионираната учителка.

Въпреки че живее на осмия етаж, избира отоплението на дърва, тъй като е по-евтино.

С увеличението  на пенсията  Мишева пресмята, че ще разполага с 18 лева дневно – за най-необходимото. Когато се наложи да трансферира лимита, на другия ден би трябвало да отреже от него, само че заеми не върша, тъй като няма на кого да оставя да ги заплаща.

Книга не е купувала от 20 години и на спектакъл не е ходила от толкоз, пресмята, че за естествен живот ще би трябвало да получава най-малко 1000 лева месечна пенсия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР