Част от най-старите породи кучета са изчезнали, други обаче все

...
Част от най-старите породи кучета са изчезнали, други обаче все
Коментари Харесай

Кои са най-древните породи кучета?

Част от най-старите породи кучета са изчезнали, други обаче към момента се отглеждат

Най-добрият четириног другар на индивида – кучето, е посочено като подвид на вълка, питомен в зората на човечеството. В тези антични времена лаещите ни другари са били не просто любим или дружинка, надзирател или сладка космата топка за хората, а са играели значима роля за развиването на човечеството, напредването, населяването на нови континенти и региони, за лов и запазване на животните, които осигурявали храната на хората.

Кучетата са едни от първите животни, които античният човек е опитомил преди към 15 000 години, с цел да му служат, като науката потвърждава, че са минали над 100 000 години, откогато прародителите на актуалните кучета се отделили от вълците, а са опитомени много по-късно, написа. Днес разнообразието и селекцията от породи е внушителна, както и броят на кучетата, отглеждани като домашни любимци, само че коя е била най-старата порода кучета, онази, която античният човек е познавал? По какво се е различавала тя от нашите четириноги спътници през днешния ден и можем ли още да открием куче от някоя от античните породи?

Най-старата порода кучета

Част от най-старите породикучета са изчезнали и не може да ги изберете за собствен домакински любим, други обаче към момента се отглеждат и развъждат, а измежду тях ще откриете породи, които познавате, а евентуално сте и отглеждали. Приготвили сме ви скромна ранглиста на едни от най-старите породи, които са се съхранили през хилядолетията и измежду които може да изберете своя четириног другар.

1. Басенджи

Палеонтолозите ги сочат въз основа на доказателства, открити във вавилонското изкуство, като най-старата порода кучета, защото настояват, че първото куче, което индивидът е опитомил, е изглеждало точно като тази порода. Изключително умни и с… изненада! Характер, който удивително припомня този на различен наш бухнал другар – котката – тези кучета са били отглеждани от египетските фараони. Така че, в случай че желаете да се почувствате фараонски и значими, както и в случай че обичате и котките, това е вашата порода, която се среща и през днешния ден.

2. Салуки

Около 7 000 години пр.Хр. тази порода е пособия на античния човек в лова. Породата още веднъж е обвързвана в египетските фараони, а като темперамент и външен тип са мощни и стройни.

3. Аляски маламут

Още една порода, въпреки зародила и позната от по-късни времена – към 4 000 години пр.Хр. намира своето почтено и справедливо място в класацията ни за най-старата порода кучета – аляският маламут – антично арктическо куче за впряг, употребявано от човечеството за предвижване и разкриване на нови територии за заселване, както и пръв асистент в лова, т.е. в обезпечаването на храна и кожи за облеклото на хората от тези времена. Макар да са ловна порода, не се тормозете да ги отглеждате в дома си, те се схващат отлично и деца, и с други животни.

4. Самоед

Историята и задачите, с които са се отглеждали самоедите, изумително наподобяват на тези на маламута. Породата е била скъпа за предвижване в снежните преспи и за лов.

5. Чау чау

Това топчесто сладко куче с лилаво езиче произлиза от Китай, където е първата порода опитомено куче малко преди новата епоха. Породата, желана от китайските императори, през днешния ден може умерено да отглеждате в дома си, защото са лоялни другари и добре се кооперират със фамилията и децата.

6. Пекинез

Да, не всички остарели породи се отличават със мощ, величина, устойчивост и не всички са се употребявали за лов. Сред старите породи, само че към този момент след новата епоха, срещаме дребните пекинези, отглеждани като домашни любимци. Предпочитани били от китайците, а през днешния ден са известни по целия свят.

Каква порода е вашето приятелче? Открихте ли, че отглеждате антично куче?
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР