Част от най-големите руски магнати трупат дивиденти на стойност милиарди

...
Част от най-големите руски магнати трупат дивиденти на стойност милиарди
Коментари Харесай

Руските магнати няма къде да харчат парите си и това е добре за Путин

Част от най-големите съветски магнати натрупат дивиденти на стойност милиарди долари, като получават хонорари от фирмите си даже в изискванията на наказания поради войната в Украйна. Уловката е, че няма къде да ги похарчат.

Петима милиардери от петролната, никеловата и торовата индустрия са най-големите печеливши от дивиденти в страната, като от началото на 2022 година са взели към 10 милиарда $ под формата на заплащания от своите компании, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg. Ситуацията контрастира с тази за доста съветски компании, които преустановиха или анулираха изплащането на дивиденти в резултат на глобите, произлизащи от решението на президента Владимир Путин да нахлуе в Украйна.

Въпреки че за разлика от доста други те не престават да вземат дивиденти, резултатът от глобите въпреки всичко се усеща от тях – най-много, до момента в който се пробват да разпределят непредвидените си облаги. Изолацията им от останалия свят подтиква вложенията в локални компании, за които милиардерите преди този момент не са се замисляли. Показва и по какъв начин съветският хайлайф се приспособява към следвоенната действителност.

„ Западните наказания всъщност затвориха вратите за съветските милиардери и ги вкараха по-здраво в ръцете на Кремъл. Това, несъмнено, ускорява контрола на Русия върху тяхното благосъстояние и поддържа апелите на Путин елитът да влага в Русия и да върне парите вкъщи “, разяснява Лиана Семчук, анализатор в английската консултантска компания Sibylline, пред Bloomberg.

Вагит Алекперов, съосновател на ПАО „ Лукойл “, вторият по величина производител на нефт в страната, да вземем за пример наддава за надзорен пакет акции на стойност няколко милиарда $ в преобладаващата съветска търсачка Yandex, оповестиха осведомени предишния месец. Това е първата огромна инвестиция на магната в бранш отвън петролния.

Друг образец е милиардерът Владимир Потанин, най-богатият човек в Русия и най-големият акционер в минния колос ПАО „ ГМК Норилски никел “. Магнатът се е насочил към финансите, като е закупил 35% дял в TCS Group Holding Plc, по-известна като Tinkoff Bank, една от водещите съветски финтех компании. Той също по този начин закупи ПАО „ Росбанк “ от Societe Generale SA посредством холдинговото си сдружение Interros и е един от участниците в търга за Yandex дружно с Алекперов.

За енергийни милиардери като Алекперов, Леонид Михелсон и Генадий Тимченко огромните облаги бяха подтиквани от скока в цените на силата, провокиран от нахлуването на Русия в Украйна. „ Новатек “, най-големият производител на полутечен природен газ в страната, даде на акционерите най-високите дивиденти в историята си, а ПАО „ Лукойл “ предложи да се направи второто по величина погашение.

Производителят на торове ПАО „ Фосагро “ на милиардера Андрей Гуриев също осъществя най-голямата си облага в историята през предходната година, защото по-строгата логистика за съветските производители докара до дефицити на някои пазари, което пък тласна цените нагоре.

Потанин и Гуриев са глобени от Обединеното кралство и Съединени американски щати, а Тимченко е под глобите на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Обединеното кралство. Алекперов и Михелсон са подложени на наказания от страна на Обединеното кралство.

Със сигурност, защото войната в Украйна продължава към този момент втора година, съветското държавно управление се стреми да събере повече пари от огромните компании и това може да се отрази на бъдещите заплащания на дивиденти. Бордът на шефовете на „ Норилск Никел “ през април също предложи да се пропуснат окончателните дивиденти за 2022 година, базирайки се на нарасналите геополитически опасности и поради това, че изтече акционерното съглашение с втория по величина акционер United Co Rusal International PJSC, което изискваше огромни заплащания.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР