Част от наименованията на ресорите, които предложи новият председател на

...
Част от наименованията на ресорите, които предложи новият председател на
Коментари Харесай

Йотова: Мария Габриел трябваше да стане зам.-председател на ЕК

Част от наименованията на ресорите, които предложи новият ръководител на Европейската комисия (ЕК), ще бъдат поправени в посока на изясняване задачата на бъдещите комисари, предвижда пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и някогашен евродепутат.

„ За първи път в историята на Еврокомисията се направи толкоз строга и подробна йерархична система. Никога до момента не е имало толкоз доста заместник-председатели и ми се коства, че един от тези 8 заместници трябваше да бъде българският еврокомисар. България е един добър сътрудник в Европейски Съюз и това го доказахме за всички тези 12 година участие. Във всички ресори, заемани от български комисари, в никакъв случай не е имало най-малка сянка на гаф и несвършена работа “, посочи Йотова и означи, че единствено двама от комисарите на Юнкер не са зам.-председатели и един от тях е Мария Габриел.

Според нея нашият еврокомисар ще се оправи с това да бъде заместник-председател, както и с ресора, който получи.

„ Твърде завоалирани са и бих споделила много поетични наименованията на сегашните ресори в Европейска комисия. Още повече, когато има неизяснено портфолио, когато не са ясни параметрите, които ще работят идващите комисари, по този начин доста елементарно се размива и отговорност “, сподели вицепрезидентът.

И добави, че не може да се поставя българският сектор в таблицата „ покачване или намаляване “: „ Той е доста сериозен и доста ресурсен е, само че не е от тези ресори, които ще предопределят политиката на Европейски Съюз оттук-нататък. Дали Евросъюзът ще продължи на солидарния принцип, или ще надделее схващането на от ден на ден страни, че еврозоната би трябвало да стане едно ядро, а всички останали – външна страна “.

Йотова разяснява и протичащото се в Българското национално радио: " Цялата българска общност се вълнува от протичащото се в Българското национално радио и този случай би трябвало да бъде развързан до дъно ", съобщи тя.

„ Чухме заявките на ДАНС, на прокуратурата, че ще има цялостно следствие на това за какво за няколко часа спря ефирът на БНР, което е детайл от националната сигурност. Предварително бих желала да кажа, от всички тези чувания, да не се получи по този начин, че истината да остане размита някъде в пространството и във времето, защото ние като български жители чакаме съответни и безапелационни отговори “, акцентира Йотова.

Според нея втората страна на въпроса е за „ похищението върху един български публицист и метода, по който е направено “: „ Не съм чула до този миг формалния коментар на генералния шеф на БНР. Чух известни пояснения и причини от шефа в оставка на стратегия „ Хоризонт “, само че нито като публицист, нито като жител разбрах какви са тези причини. Още повече коства ми се, че е прекомерно неуместно предлагането за всеки кореспондент в БНР да има един двойник. Това какво значи, че всеки един кореспондент не отразява действителните събития и злоупотребява с истината в националния ефир и би трябвало някой да го поправя? Или този някой ще влиза към този момент с подготвена своя версия? Това е безусловно несериозно “.

„ Тъй като става дума за БНР, което явно и естествено е един доста сериозен информативен източник в нашето пространство и за толкоз е спечелил доверието си, считам, че имаме потребност и чакаме тези отговори “, сподели Илияна Йотова.

По мотив така наречен шпионски скандал вицепрезидентът посочи, че не може да дефинира протичащото се като скандал по оста София-Москва.

" И нека да съм права, тъй като ние получаваме информация „ на час по лъжичка “ и аз не бих желала да влизам в тази серпантина и да разясня всеки нов факт. В качеството си на вицепрезидент не мога да си разреша да разясня едно или друго мнение с ясното схващане, че всяка моя дума също прави подстрекателство “, съобщи Йотова и си резервира правото на коментар след края на следствието. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР