Част от мотивацията на хората на днешния протест пред Министерски

Част от мотивацията на хората на днешния протест пред Министерски ...

КНСБ готови за нов протест при неспазване на обещанието за вдигане на заплатите на здравните специалисти.


Част от мотивацията на хората на днешния протест пред Министерски съвет беше неразборията около отпуснатите по-рано тази година средства за увеличение на заплатите на медицинските специалисти. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Очакваме от министъра на здравеопазването да обяви публично, болница по болница, къде са отишли парите, добави той.

Синдикалистът коментира и постигнатата днес договорка на среща на здравния министър Кирил Ананиев, ръководството на КНСБ и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с вицепремиера Томислав Дончев в проектобюджета за догодина да бъдат отпуснати допълнителни 200 млн. лева за болниците.

Ще настояваме да е ясно разписано колко от тези пари отиват за лекарите и медицинските сестри, посочи президентът на КНСБ.

След две седмици ще е ясно дали тези пари ще ги има, при сключването на Националния рамков договор. Ако ги няма, отново излизаме на протест, подчерта Димитров.

Ако тези пари дойдат, 3/4 от тях ще отидат за заплати, отбеляза той.

Нерешена остава битката за училищното и детското здравеопазване, добави синдикалистът. За увеличение на заплатите там трябват 15 млн. лева, но засега министърт казва "не". Ние ще застанем зад исканията на работещите и в този сектор на здравеопазването, заяви президентът на КНСБ.

Димитров съобщи, че от КНСБ заедно с колегите си от КТ "Подкрепа" ще настояват и за реално отчитане и заплащане на извънредния и на нощния труд.

Източник: novini.bg