Част от майките на деца с увреждания напускат работната група

...
Част от майките на деца с увреждания напускат работната група
Коментари Харесай

Отново скандал по проблемите на хората с увреждания

Част от майките на деца с увреждания напущат работната група към общественото министерство (МТСП), която работи по законодателството, което би трябвало да реши проблемите им.

Проблемът е, че нищо в така наречен ново законодателство не се променяло. Затова те ще стартират брутални митинги, както те самите се показаха.

На 30 юли стартира маратон на майките под надпис: " Бягство от отговорност ", който ще стартира от Народното събрание до Социалното министерство. С него те ще изпратят в подобаващ отдих законотворците.

На срещата с майките пристигна омбудсманът майка Мая Манолова, която също " скочи " против предлаганите промени.

" Това е реплика на промяна ", изясни публичният бранител. Тя счита през днешния ден да изясни грешките на общественото министерство и упорства институциите най-сетне да си поемат отговорността.

За хората с увреждания нищо още няма да се промени, уточни омбудсманът Мая Манолова.

Освен това в огромна част от новите текстове обстановката за хората с увреждания била влошена вместо да се усъвършенства. Сърцевината на конвенцията за отбрана правата на хората с увреждания е самостоятелната оценка, изясни още тя. Според плана на МТСП не било ясно по какъв начин ще се прави тази оценка, не били ясни разпоредбите и критериите, не бил явен и състава на комисията, която ще прави тази оценка.

Подкрепата за хората с увреждания оставала същата както и в актуалното законодателство. Нищо не се трансформира във връзка с помощните средства, подлага на критика още омбудсмана.

Хората желали да получават помощните средства, а не сума, с която те да се доставят с такива. Не било ясно и по какъв начин ще се дефинира финансовата поддръжка за хората с увреждания. Нямало изясненост и към асистентската помощ за хората с увреждания.

Голяма част от пълномощията по законите остават в ръцете на изпълнителната власт, което не удовлетворява Мая Манолова и протестиращите.

Крайно съм обезпокоена от продукта, който ще излезе най-после, разяснява още Мая Манолова. Бетонирали се интеграционните добавки за хората с увреждания. Според нея, те би трябвало да са краткотрайна мярка. Това е извънредно непочтено по отношение на хората с увреждания, регистрира Мая Манолова. Тя желае помощите да са по отношение на самостоятелните потребности.

Бетонирало се в закона раздаването на мизерни суми на калпак. Това е замяна на обещанията, които бяха дадени, безапелационен е публичният бранител. Няма да ставам съизвършител на това заблуждаване на хората с увреждания, закани се Мая Манолова.

Припомняме по отношение на митинга на майките на деца с увреждания общественият министър Бисер Петков подаде оставка, само че ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. общественият министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов одобри оставката на заместител обществения министър. Тя подаде оставка поради публичното неодобрение във връзка присъединяване й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се организира в Ню Йорк.

Въпреки рокадите, палатковият лагер пред Народното събрание на протестиращите майки остава до 1 октомври.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че е доста значимо въпросният законопроект, който, по думите й, е направен дружно с майките на деца с увреждания, да влезе в Народното събрание.

На 29 юни депутатите от " Воля " припознаха Законопроекта за персоналната помощ и да го придвижат за разглеждане в Народното събрание. За този законопроект поддръжка бе изразена и от самостоятелния депутат Спас Панчев.

На 7 юли бе изменен Закона за интеграция на хората с увреждания като се резервираха интеграционните добавки за превоз и за връзки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР