Част от жълтите павета в центъра на София ще бъдат

...
Част от жълтите павета в центъра на София ще бъдат
Коментари Харесай

Новото лице на столицата: Ще крачим по „златни плочки“ с имена на бележити софиянци

Част от жълтите павета в центъра на София ще бъдат сменени с нова гранитна настилка. Става въпрос за към 80 кв.м от емблематичните за столицата павета, които до скоро бяха в градината „ Св. Климент Охридски ” - сред Народното събрание и Софийския университет. Това планува планът за ремонт на региона към храм-паметника „ Св. Александър Невски ”, който е част от плана за изцяло възобновяване на софийския център.

По план жълтите павета в тази градина се сменят с гранични плочки. Такива се поставят и на близките тротоари. Смяната е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно завещание, защото паветата са културна полезност и са предпазени от закона, обясниха от общината.

По утвърждения план за зоната на ремонт те би трябвало да бъдат махнати от градинката до Народното събрание, с цел да бъдат сменени с грапави гранични плочки, които не са хлъзгави през зимата, сподели ръководителят на ГЕРБ в Столична община Малина Едрева. Зам.-председателят на Общинския съвет Николай Стойнев добави, че видяно исторически, там не е нужно да има павета.

Освен пренареждане, планът планува в паважа да бъдат вградени и „ златни плочки ” с имена на почетни жители на града. Плочките ще са от солиден бронз и с размера на едно паве. С течение на времето „ Съзвездието на приетите ” ще нараства, се показва още в плана.

В момента жълтите павета, които се отстраняват, се почистват и подреждат в палети, за които е обезпечена 24-часова защита. Тези, които са счупени, се транспортират на

Ремонтът на пространството към храм-паметника „ Св. Александър Невски ” стартира през юли. Целият план е за възобновяване на карето сред улиците „ Московска ”, „ Георги С. Раковски ”, „ Цар Освободител ” и „ Васил Левски ”, с включените в него площади. Преобразяването на зоната към „ Св. Александър Невски ” ще коства 21,5 млн. лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР