Част от изсечената борова гора над морския курорт Св. Влас

...
Част от изсечената борова гора над морския курорт Св. Влас
Коментари Харесай

Ревизоро и босът му Каракачанов пуснаха братя Диневи да изсекат гората над Свети Влас!

Част от изсечената борова гора над морския курорт Св. Влас е изключена от предпазената зона по “Натура 2000” единствено преди няколко месеца, макар че върху парцела към този момент са изникнали на недодялан градеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”. Това разкрива следствие на уеб страницата "Биволъ " и "Зелени закони ".

Проверка откри, че става дума за терен от заменките, приети от Европейска комисия за скица за държавна помощ. През 2019 година страната е оценила размера на помощта на 1 128 980 лева Преди година компанията Венид ООД задейства проектите си за екоселище и получава 9 позволения за строителство за план “Венид Еко Вилидж” от Община Несебър. Справка в комерсиалния указател сочи, че едноличен притежател на въпросното сдружение е "Диневи груп " на братята Динко и Йордан Диневи, които развиват огромен туристически бизнес по Черноморието и най-много в Св. Влас.

Цели 13,5 декара от парцела обаче попадат в предпазената зона “Емине – Иракли”, а върху тях към този момент се строи. Този проблем би трябвало да бъде решен с план на заповед от 24 април 2020 година, пуснат за публично разискване от екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро. Но още преди заповедта, с която теренът се изключва от "Натура 2000 ", строителството там е почнало.

Това е следващият случай на скандално строителство по Черноморието. Преди два дни Върхoвнaтa aдминиcтрaтивнa прoкурaтурa зaпoчнa прoвeркa на 4-етажната структура на така наречен Шофьорски плаж край Алепу, за която служители от община Созопол и от РДНСК не престават да упорстват, че е укрепително оборудване против свлачище. Същевременно градежът има тип на хотелска част, с асансьорни шахти, стълбища и тераси с аспект към морето.

Днес някогашният регионален шеф на Бургас, а в този момент общински консултант от ГЕРБ Кoнcтaнтин Грeбeнaрoв съобщи пред bTV, че са предлагани пo 5000 eврo нa oбщинcки cъвeтници прeз 2007-2008 година, зa дa глacувaт oбщинa Coзoпoл дa прoдaдe зeмятa крaй Aлeпу.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР