Част от измененията в Конституцията я връщат към първоначалния ѝ

...
Част от измененията в Конституцията я връщат към първоначалния ѝ
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Крайно време е българският парламент да избира професионалисти, а не на квотен принцип

Част от промените в Конституцията я връщат към първичния ѝ план от 1991-а година и с избора на социална квота в правосъдната власт ще се попречва капсулирането ѝ. Това съобщи националният представител Надежда Йорданова от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” пред „ NOVA “. Според нея определената от Народното събрание социална квота в прокурорския съвет на Висш съдебен съвет ще значи повече публичен надзор .

“В Конституцията категорично записваме, че представителите на публичната квота би трябвало да бъдат самостоятелни и политически неутрални. Крайно време е българският парламент да поеме своята отговорност, да спрем да избираме на квотен принцип, а да избираме експерти. Когато избереш експерт на високо равнище, потвърдил високи морални качества в своята процедура, той работи без значение и това работи за публичния интерес ” , акцентира Йорданова.

Бившият правосъден министър посочи, че ще бъдат основани процедури, които да подсигуряват висока степен на бистрота и задоволително дълъг интервал на разискване на кандидатурите за публичната квота в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Йорданова посочи, че ще е належащо квалифицирано болшинство от ⅔ за избор на съответните членове от публичната квота , което изисква виновен метод от всички парламентарни групи.

“Във всеки един миг, в който имаме човешко решение или избор от страна на народните представители, безусловно законен е въпросът дали става дума за политически подвластен човек, или за човек с професионални качества. Това няма по какъв начин априори да се издълбае с камък в Конституцията. Зависи от процедурите и решенията, които взимаме. Убедена съм, че когато новите процедури бъдат написани в Закона за правосъдна власт, ще има висок стандарт на бистрота и аргументираност в избора и ще бъдат определени експерти ” , сподели още Йорданова.

Представителят на “Да, България ” очерта четирите съществени предстоящи достижения на промените в Конституцията – обезпечаване на същински самостоятелен съд, ефикасна и отчетна прокуратура без всесилен основен прокурор, по-голям достъп до конституционно правораздаване за жителите и гаранции, че България ще има настоящ парламент даже и при предварителни избори.

Депутатът показа, че не чака измененията в главния закон да бъдат неодобрени от подкрепилите ги на първо четене. На въпрос за идната през март ротация на държавни фигури и разнопосочни обществени изявления през почивните дни Йорданова отговори:

“Нашата парламентарна група има позиция, че ротационният министър председател от март насетне ще бъде Мария Габриел. Всичко друго одобрявам като предколедни закачки. В идващите две седмици най-важните тематики на дневен ред са приемането на държавния бюджет и промените в Конституцията ”.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР