Част от индустрията беше засегната сериозно от необичайната за всички

...
Част от индустрията беше засегната сериозно от необичайната за всички
Коментари Харесай

Изключително позитивни сигнали за българската икономика идват от Пловдив

 Част от промишлеността беше наранена съществено от необикновената за всички обстановка, обвързвана с ковид, споделя в изявление за Plovdiv24.bg инж. Пламен Панчев - изпълнителен директор на " Тракия икономическа зона " - един от най-големите стопански планове в България.

През интервала на изключителното състояние предприятията са понижили оборотите си, поръчките от Европа и целия свят. През последните две-три седмици е почнал по-сериозен стадий на възобновяване. " Имаше компании, които стигнаха до 9-10% от заетостта си, в този момент се върнаха на към 60-70 %. Надяват се до края на есента, в случай че няма ново предизвикателство, да се върнат към по-нормален режим на работа " - отбелязва той.

Инж. Панчев уточни, че в обучителния център на " Тракия икономическа зона ", който е изработен благодарение на бизнеса и на европейско финансиране, се организира образование в областите пневматика, хидравлика, електроника. В центъра има лаборатория с най-съвременно съоръжение в региона на роботиката.

" Това образование ни дава съществено преимущество пред останалите индустриални зони и индустриални планове, защото не е към този момент задоволително единствено да кажем на един вложител: " Можем да предоставим земя, можем в период да изградим предприятието, може да се получи даже финансиране посредством фондовете, които в България все по-успешно работят ". Сега можем да му кажем: " Ние можем да ти създадем и личния състав ". Обучението тук се организира по едни от най-съвременните стратегии, създадени от нашите университети взаимно с огромните предприятия, измежду които ABB, Hanon, William Hughes " - уточни той.

Обучителният център образова чиновниците на компаниите членове на клъстера, на хора без специалности, а най-успешният план е последният - сред четири професионални гимназии, УХТ, фирмите в индустриалните зони в Раковски, " Марица " и Куклен за образование на възпитаници. Това е един от методите за превъзмогване на казуса с неналичието на фрагменти.

Ижн. Панчев разяснява в изявлението подхванатите от Европейска комисия ограничения за намаляване на социално-икономическите последици от ковид. " Голяма част от компаниите при нас мъчно потвърждават условията, които бяха сложени: за спад на производството, за освобождение на хора. Може би се нуждаят, с цел да има по-добро потребление на тези ограничения, на смяна на някои от критериите " - изясни той.

Според него, реакцията на българското държавно управление е била доста добра и навременна и с помощта на това бизнесът е съумял да опази, преди всичко, здравето на хората. " Имаме добра връзка и с министерството на стопанската система и с Българската организация за вложения. Сега обсъждаме предлагането за нов закон за индустриалните зони, както и опцията, която Европа обмисля, посредством зелената договорка да бъде новото развиване на промишлеността. Това е тематика, в която " Тракия икономическа зона " се приготвя да взе участие интензивно ", сподели шефът на зоната.

Законът за индустриалните зони планува да се даде по-голяма автономия на тези стопански субекти, дефинира главните участници в този развой, основават се понятия като " оператор на индустриална зона ", " притежател на индустриална зона ". Досега понятието " индустриална зона " съществува единствено в Закона за устройство на територията с малко пояснение, което не е разрешило да бъде употребявано оптимално. 

" Надявам се в границите на 10 години " Тракия икономическа зона " и съответно " Зона Раковски " да поеме сполучливо към екоиндустриален парк " - уточни инж. Панчев. По тази тематика ТИЗ работи взаимно с арх. Ина Вълканова, която е докторант на Швейцарски федерален софтуерен институт в Цюрих /б.а. - очаквайте по-късно изявление с Ина Вълканова/.

" Ако приказваме през днешния ден за екоиндустриален парк, всичко това научихме посредством контактите, които създадохме дружно с Организацията за промишленост на ООН /UNIDO/ и от едно, уповавам се, сполучливо бъдещо съдействие с тях, да успеем да превърнем " Тракия икономическа зона " в екоиндустриален парк и по този модел да бъдат построени няколко екоиндустриални парка в България ", разяснява той.

Панчев се надява да не се оправдаят прогнозите на икономисти, че рецесията в стопански проект следва и ще настъпи в късна есен. " Това зависи от дисциплината на всички нас. Не би трябвало да подценяваме този проблем, тъй като, в случай че има втора вълна́ със съществени ограничавания, това ще забави развиването на огромна част от промишлеността при нас ", изясни той.

Шефът на ТИЗ заяви, че стартира построяването на 4 нови завода в разнообразни индустриални паркове. Чужд вложител в региона на здравното съоръжение е в ИП - Куклен, в община " Марица " влизат сериозен преработвател на селскостопанска продукция и дружество в региона на логистиката. Четвъртият цех е за модерно произвеждане на текстил. В него ще се създава нишката за платове, които се употребяват във високотехнологични браншове като самолетостроене, автомобилостроене.

" Когато имаме вложители, чиито артикули са с по-висока принадена стойност, естествено това е един още по-желан от нас вложител, защото той може да си разреши по-високо заплащане. Може да си разреши, както с единия към този момент обсъждаме, тематики като преработване. Съвместно с някои от университетите, с които работим, може да се появи и дребен проучвателен център, защото тази компания е извънредно новаторска и видя, че в България има с кого да си партнира " - сподели инж. Панчев.

" Тракия икономическа зона " ще се развива в посока повече произвеждане на сила от възобновими източници. В идващите няколко години евентуално ще бъде направена три-генерация - от газ да се създава топла вода и пара и електричество.

" Искаме да затворим цикъла, с цел да може да употребяват всички артикули от една три-генерация " - изясни той. Този план е доста комплициран и заради тази причина подготвителният му интервал ще е най-малко още две години.

Наскоро управлението на ТИЗ и кметовете на Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково и екипа на вицепремиера Томислав Дончев да обсъждали тематиката за обществената инфраструктура. " Това е в продължение на Закона за индустриалните зони. Опитваме се да се обединим в посока привличане на вложители в индустриалните зони, превръщането им в екоиндустриални паркове и се надяваме през актуалната 2020 година това обединяване към този момент да се институционализира и да заеме полагащото му се място в разнообразни европейски планове, в които ние сме взели участие сами, само че силата на едно такова обединяване ще бъде доста по-голяма. Това е самодейност на клъстер " Тракия икономическа зона " дружно с общините и господин Димитров /б.а. кметът на Пловдив Здравко Димитров/ е един от идеолозите на този план " - сподели инж. Пламен Панчев.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР