Част от горивото на заседналия край Камен бряг кораб беше

...
Част от горивото на заседналия край Камен бряг кораб беше
Коментари Харесай

Според водолази Вера Су няма как да потъне повече

Част от горивото на заседналия край Камен бряг транспортен съд беше източена през днешния ден. Останалото в резервоарите количество е належащо за работата на корабните системи.

Очаква се в околните дни част от екипажа да бъде свален на брега, в случай че времето разреши, само че моряците към момента не са дали единодушие за евакуация.

По-рано денем водолази потърсиха екипа на " По света и у нас " и обявиха импровизирано, че корабът " Вера Су " няма по какъв начин да потъне повече, тъй като плитчините на морето са с дълбочина от 6 до 8 метра.

Операцията по източването на горивото от бедстващия транспортен съд стартира към 10 часа сутринта. Към обяд тя беше прекъсната поради мощния вятър, само че по-късно още веднъж беше възобновена. След като времето се усъвършенства, водолази ще създадат подводен оглед, който ще откри какъв брой сериозна е пробойната в корпуса на кораба.

" Ще създадем опит да запушим тази пробойна. Получаваме извънредно подпомагане от екипажа..имаше съществуване, навлизане на вода в единия от баластните танкове, източена е водата, с което са ни помогнали ", съобщи Румен Николов - основен шеф „ Аварийно-спасителна активност ".

Към момента обстановката е овладяна, безапелационен е основният шеф на „ Аварийно-спасителна дейност” към Морска администрация Румен Николов.

“Корабът е в хоризонтално състояние, нормализиран... няма проблеми с екипажа, доказано е от корабособственика...нямат проблеми с храна, нямат болни, изясни още Николов.

Операцията ще продължи в околните дни с поетапното разтоварване на азтония тор от кораба. Водата на дъното му обаче е втечнила част от товара. Затова той ще бъде изсмукан с пневматини помпи и ще бъде трансфериран на самоходни баржи, обезпечени от Европейската организация за морска сигурност.

" В развой сме на доставка на 3 такива баржи в България, предстоящо идване е в идващите 2 или 3 дни, според от трафика ", сподели основният шеф „ Аварийно-спасителна активност ".

Предстои част от екипажа да бъде разпитан от проверяващите органи. В момента, в който времето разреши моряците ще бъдат свалени на брега благодарение на граничен катер, след което ще бъдат върнати назад на кораба. Заради неприятното време през днешния ден това не се случи.

Междувременно представители на ГЕРБ посетиха Яйлата, с цел да се срещнат на място с хората, които дават отговор за интервенцията по претоварването и изтеглянето на кораба „ Вера Су “. Те желаеха съответни задължения за справяне с сериозната обстановка и обявиха, че по документи доста хора носят отговорност, само че на процедура корабът потъва.

“Знам, че корабособственикът е показал няколко проекта за вадене на кораба, в това число с влекачи от Турция и Украйна, подобен му е отхвърлен от Морска администрация. Така че дано да кажат, когато отхвърлят помощ навън, какви сили и средства имаме ние сами да се оправим с тази рецесия ", разяснява евродепутатът Емил Радев.

Днес в предпазената околност “Яйлата” беше и ръководителят на “Зелено движение” Борислав Сандов. Според него фактът, че товарът не е систематизиран като рисков, не значи, че не е нездравословен за околната среда.

“Има заплаха, тъй като може да бъде провокирано точково замърсяване с един значителен като мащаб товар... Това количество в земеделието би се разпръснало върхи 100 хиляди декара земеделска земя. Този материал се натрупва в рибите, след което отива и в човешкия организъм ", сподели той.

Днес беше направено в детайли проучване на региона с дрон, изпратен от Европейската организация за морска сигурност. Замърсяване на водата в радиус от 1 миля не беше намерено.

По тематиката работиха: Деян Михайлов, Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР